Impactul pe bursă al impozitului pe cifra de afaceri: cine câştigă şi cine pierde. La 1% impozit pe venituri, ar fi avantajate majoritatea companiilor mari. La 3%, BVB, Transgaz, Romgaz

Autor: Liviu Popescu 30.06.2017

♦ Analiştii susţin că în cazul companiilor de stat, marjele sunt suficient de mari încât un impozit de 1% pe venit să nu le afecteze negativ ♦ „La 2%, am vedea probabil un impact negativ pe unele companii de stat, inclusiv Transelectrica, Nuclearelectrica, Antibiotice Iaşi sau Oil Terminal“ ♦ Dar la impozitare de 3%, cine câştigă? ♦ „Printre emitenţii cei mai avantajaţi ar fi Transgaz, BVB şi Romgaz, cu marje nete anualizate de profit de peste 30% la T1/2017.“

Analiştii de pe piaţa de capital consultaţi de ZF consideră că la o primă vedere impozitarea ci­frei de afaceri ar avea efecte po­zi­tive pentru majoritatea emi­ten­ţilor mari listaţi, dacă ar fi aplicată în aceleaşi condiţii ca impozitul pe venitul microîntreprinderilor din prezent.

„La o cotă de impozitare de 1%, plătită acum de companiile cu cel puţin un angajat, ar fi avantajate toate firmele cu marjă brută de profit mai mare de 6,25%. Luând în calcul re­zul­tatele financiare pe 2016, acesta este cazul pentru marea majoritate a emitenţilor de la cate­goria Premium a BVB, cu excepţia celor câţiva emitenţi care au încheiat anul pe pier­dere“, explică Marius Pandele, analist financiar la Prime Transaction.

Guvernul doreşte să introducă impozitul pe venit pentru toate companiile, diferenţiat în trei trepte: 1%, 2% şi 3%, a spus, joi, Ionuţ Mişa, după audierile din Parlament. Impozitarea pe cifra de afaceri a mai fost utilizată în pro­gra­mele de guvernare anterioare, iar măsura a făcut mai mult rău decât bine.