Uniunea Europeană şi-a învăţat lecţia din cazul Google. Comisia antitrust, pe listă pentru o injecţie de putere: Ar putea impune companiilor să înceteze activitatea considerată anti-concurenţială înaintea unei decizii oficiale

Autor: Ştefan Stan 03.07.2017

Organismul antitrust al UE, ”câinele de pază” împotriva abuzurilor companiilor care sunt într-o poziţie dominantă în piaţă, capătă mai multe puteri pentru a interveni mai devreme în problemele antitrust, într-un efort de a evita tipul de întârzieri întâmpinate în investigaţia Google.

Margrethe Vestager, comisarul european pe probleme de competiţie, a spus pentru Financial Times că doreşte să aducă puteri sporite pentru a impune aşa numite măsuri interimare, care ar  urma să oblige companiile să înceteze activitatea anti-competitivă înainte de o decizie formală care să ateste încălcarea legii.

”Francezii au folosit cu succes măsuri interimare de ceva vreme, lucru care este de interes pentru noi”, a spus comisarul.

Mutarea Comisiei Europene de a adopta astfel de puteri ar da celei mai active autorităţi anti-trust o gamă mult mai largă de puteri, pentru a-şi impune deciziile în faţa companiilor dominante şi a contura comportamentul acestora în pieţe dinamice, cum este sectorul digital.

În prezent, comisia trebuie să demonstreze că o companie cauzează daune irevocabile înainte de a impune orice măsuri, un prag care de multe ori este imposibil de trecut.