Mugur Isărescu, Guvernatorul Băncii Naţionale: BNR nu va începe să crească dobânzile înainte de o revenire a inflaţiei

Autor: Claudia Medrega 04.07.2017

Banca centrală nu va începe să majoreze dobânda-cheie înainte de o revenire a inflaţiei care statistic este inevitabilă, a declarat Mugur Isărescu, guvernatorul BNR la evenimentul ZF Bankers Summit.

La şedinţa de politică monetară din luna iulie BNR a decis să menţină dobânda-cheie la 1,75%. Dobânda staţionează la acest nivel din primăvara anului 2015.

Cele mai recente evaluări reconfirmă perspectiva continuării creşterii ratei anuale a inflaţiei în viitorul apropiat, în condiţiile plasării ei pe o traiectorie uşor superioară celei evidenţiate de prognoza pe termen mediu publicată în Raportul asupra inflaţiei din mai 2017, inclusiv în cazul ratei anuale a inflaţiei de bază, în viziunea consiliului de administraţie al BNR.

Pe plan intern, riscurile pentru inflaţie sunt sporite de conduita politicii fiscale şi a celei de venituri, inclusivîn contextul recentelor iniţiative legislative în acest domeniu. Pe plan extern, relevante rămân incertitudinileşi riscurile legate de creşterea economică în zona euro şi pe plan global, mai ales în contextul negocierilor pentru Brexit şi al politicilor economice ale administraţiei SUA, dar şi de deciziile principalelor bănci centrale (BCE, FED), potrivit BNR.

În luna mai, BNR a revizuit în scădere prognoza de inflaţie pentru acest an la 1,6%, iar pentru 2018 anticipează o rată anuală de 3,1%. Anterior, BNR anticipa o inflaţie de 1,7% pentru acest an şi de 3,4% pentru 2018.