Una din două companii din România prezintă un risc major de intrare în insolvenţă

Autor: Cristina Roşca 05.07.2017
Şase din zece companii din agri­cul­tură sau din industria alimentară şi a bău­turilor au risc mare să intre în insol­ven­ţă, arată o analiză a companiei de ana­liză şi risc Coface. Cele două sectoare cruciale pentru economia locală atât ca număr de salariaţi, cât şi ca pondere în PIB. În total, Coface a iden­tificat cinci sectoare cu companiile cele mai predispuse să intre în insol­venţă, pe primele trei poziţii aflându-se in­dustria extractivă, hoteluri şi res­taurante şi tranzacţii imobiliare. Urmă­toa­rele două sunt agricultura şi indus­tria alimentară şi a băuturilor. La nivelul întregii economii analiza Coface a relevat că una din două com­pa­nii are risc major să intre în insol­ven­ţă. La polul opus se află sectoare pre­cum IT sau poştă şi telecomunicaţii. „În contextul formatului scurt, li­mitat, al datelor financiare disponibile pe site-ul MFP, modelul Altman Z-score a fost folosit pentru a estima riscul de insolvenţă al companiilor active din România. Rezultatele indică faptul că aproape jumătate din companiile active în România prezintă un risc de insol­venţă ridicat“, spun analiştii Coface.