Una din două companii din România prezintă un risc major de intrare în insolvenţă
Autor:
Cristina Roşca
05.07.2017
Şase din zece companii din agricultură sau din industria alimentară şi a băuturilor au risc mare să intre în insolvenţă, arată o analiză a companiei de analiză şi risc Coface. Cele două sectoare cruciale pentru economia locală atât ca număr de salariaţi, cât şi ca pondere în PIB. În total, Coface a identificat cinci sectoare cu companiile cele mai predispuse să intre în insolvenţă, pe primele trei poziţii aflându-se industria extractivă, hoteluri şi restaurante şi tranzacţii imobiliare. Următoarele două sunt agricultura şi industria alimentară şi a băuturilor.
La nivelul întregii economii analiza Coface a relevat că una din două companii are risc major să intre în insolvenţă. La polul opus se află sectoare precum IT sau poştă şi telecomunicaţii.
„În contextul formatului scurt, limitat, al datelor financiare disponibile pe site-ul MFP, modelul Altman Z-score a fost folosit pentru a estima riscul de insolvenţă al companiilor active din România. Rezultatele indică faptul că aproape jumătate din companiile active în România prezintă un risc de insolvenţă ridicat“, spun analiştii Coface.