Fermier român: Subvenţiile pentru agricultură ar trebui să fie egale la nivelul UE pentru că producţia se vinde la pre­ţuri simi­lare, pe piaţa unică

Autor: Roana Rotaru 05.07.2017

Subvenţiile pentru agricultură ar trebui să fie egale la nivelul UE, în con­textul în care în unele ţări din Uniune fermierii în­ca­sează subvenţii duble faţă de ro­mâni, în timp ce producţiile agri­co­le din statele mem­bre se vând pe o piaţă unică la pre­ţuri simi­lare, este de părere Sorin Moza, unul dintre cei trei administratori ai Cooperativei Agroprod Crasna din satul Supuru de Jos, judeţul Satu Mare.

”Dacă toţi suntem în aceeaşi «ţară» numită Uniu­nea Europeană, nu înţeleg de ce sub­ven­ţi­ile nu sunt la fel, că atunci am putea să lu­crăm pe calitate, pe performanţă. Nu e cinstit abso­lut deloc şi văd că nu se face nimic să se echi­li­bre­ze subvenţiile. Eu fac un kilo­gram de po­rumb, la fel cum face şi neamţul şi apoi ne întâl­nim amândoi pe piaţa din Ungaria care face furaje“, a spus Sorin Moza.

Spre exemplu, în anul 2015 nem­ţii încasau o subvenţie de 162 de euro pe hectar, cât repre­zintă pla­ta unică pe suprafaţa de teren agricol, în timp ce românii încasau în aceeaşi perioadă şi pe ace­eaşi suprafaţă 79 de euro.

Cooperativa agricolă Agroprod Crasna a fost înfiinţată în anul 2009 şi este deţinută în mod egal de asociatul Ioan Uglai şi companiile Arte­ma, Avi Broiler Skm, Ross Mond, Bimar Farm Prod şi Agroferm, potrivit datelor publice.