Unde sunt banii? Consumul a crescut cu 8%, dar încasările din TVA au căzut cu 4,5% la cinci luni

Autor: Iulian Anghel 06.07.2017

Consumul a crescut susţinut în primele cinci luni din an, dar golul la buget provocat de căderile încasărilor din TVA şi din accize se apropie de 3 miliarde de lei.

Cifra de afaceri în comerţul cu amănuntul - care indică în bună măsură evoluţia consumului privat – a crescut în primele cinci luni din an cu 7,9% (brut), ajutată de majorarea vânzărilor de carburanţi cu 11%, a vânzărilor de produse nealimentare cu 10% şi a vânzărilor de produse alimentare cu 3,6%. Însă încasările din TVA au scăzut, în aceeaşi perioadă, cu 4,5%, an/an, (minus 1,6 mld. lei), iar cele din accize cu 5% (minus 1,1 mld. lei).

„Un astfel de avans al consumului ar fi trebuit mai mult decât să compenseze scăderea de venituri ca urmare a reducerii taxei pe valoare adăugată cu un punct, de la 1 ianuarie. Ar fi trebuit să determine creşteri semnificative de venituri din TVA, însă, la cinci luni, aceste venituri sunt în scădere şi nu este firesc“, comentează economistul Ionuţ Dumitru.

Premierul Mihai Tudose l-a ameninţat voalat cu demiterea pe şeful Fiscului Bogdan Stan, care ieri a fost chemat la Palatul Victoria pentru a da lămuriri.

„Avem în vedere înlocuirea tuturor celor care nu-şi fac treaba“, a declarat premierul.

Luni, ANAF a anunţat că, în primul semestru, instituţia a colectat venituri fiscale 101,1 miliarde de lei, ceea ce înseamnă un plus de 3.9 mld. lei faţă de încasările din perioada similară a anului 2016 (plus 4,1% a volumului veniturilor bugetare colectate). ANAF nu a dat însă detalii despre încasările din TVA în primele şase luni din an.