Un prim semnal de alarmă: Cel mai mare angajator din textile din Vaslui ameninţă cu închiderea fabricii dacă salariul minim creşte cu 40%, aşa cum a anunţat PSD

Autor: Adelina Mihai 07.07.2017

♦ Jucătorii din piaţă au opinii diferite în privinţa creşterii salariului minim de la 1.450 la 2.000 lei brut de la anul, un plus de 40% dintr-o dată.



Intenţia guvernului PSD de a majora salariul minim pe economie cu 38% începând cu anul viitor (de la 1.450 de lei brut pe lună la 2.000 de lei brut pe lună) este văzută diferit de jucătorii din economice: cei care operează în lohn, cu marje reduse, ameninţă cu închiderea fabricilor în cazul acestei majorări; în schimb, alţii spun că măsura este benefică dacă stimulează consu­mul de produse româneşti.

„Dacă salariul minim va creşte aşa cum s-a anunţat, noi vom închide fabrica, pentru că nu putem face faţă acestor costuri. Suntem de 22 de ani pe piaţă, avem 600 de angajaţi acum, iar pe întreaga platformă de aici lucrează peste 1.100 de angajaţi care vor rămâne fără loc de muncă dacă va creşte salariul minim la 2.000 de lei brut“, a spus Luiza Iacob, acţionar şi director al producătorului de confecţii Pancarprod din Vaslui, cel mai mare angajator din industria textilă din judeţ, care exportă produsele în Franţa.

Ea a mai precizat că, şi aşa, creşterea salariului minim de la 1.250 la 1.450 de lei brut pe lună din luna februarie a acestui an a fost greu de susţinut. În plus, companiile străine – cliente nu vor accepta să plătească preţuri mai mari şi se vor orienta spre alte pieţe, cum este Marocul, în cazul unor creşteri de costuri cu furnizorii din România.

„Suntem deja la limită cu această creştere-şoc a salariului minim la 1.450 de lei brut. În plus, ne-a mai «omorât» anul acesta creşterea costurilor cu electricitatea cu 6% şi cu gazele. Niciodată, în 22 de ani, nu am avut costuri atât de mari cu gazele în lunile ianuarie şi februarie: pentru 10.000 de metri pătraţi am plătit la gaze facturi în valoare de 22.000 de euro, dublu faţă de alţi ani. Nu avem cum să rezistăm în condiţiile astea. Dacă va creşte salariul minim aşa cum s-a anunţat, fiecare va fi pe drumul lui de acum înainte“, a mai spus Luiza Iacob, care conduce un business cu afaceri de 35,8 milioane de lei anul trecut şi un profit net de 0,4 milioane de lei.

Creşterea salariului minim anunţată pentru anul viitor este foarte mare şi va afecta foarte mult companiile unde ponderea costurilor salariale este semnificativă în totalul cheltuielilor, cum sunt cele de servicii sau cele de producţie unde valoarea adăugată este mică, spun angajatorii.

„Efectul creşterii salariului minim va fi în cascadă, pentru că măsura va atrage şi creşterea celorlalte salarii din companii. În caz contrar, angajaţii performanţi şi cei cu calificări înalte vor fi demotivaţi. Prin urmare, restul salariilor vor creşte cu 20- 25%, pentru că altfel se vor uniformiza foarte mult“, a explicat Nicu Durău, human resources & general affairs director în cadrul producătorilor de aluminiu Alro Slatina şi Alrum Tulcea, companii care au împreună 3.200 de angajaţi.