Scandal imens în Ucraina: Autorităţile acuză firma de audit şi consultanţă PwC că nu a descoperit o gaură de 5,5 mld. dolari la cea mai mare bancă privată, care a trebuit să fie naţionalizată de stat

Autor: Ştefan Stan 10.07.2017

Autorităţile din Ucraina iau în calcul posibilitatea de a revoca dreptul PwC de a face audit în cadrul băncilor domestice, după ce autorităţile oficiale au descoperit o gaură de 5,5 miliarde de doalri în PrivatBank, creditorul care a fost naţionalizat la sfârşitul anului trecut, potrivit Financial Times.

Situaţia marchează o lovitură reputaţională puternică la adresa firmelor din Big 4 şi în special împotriva PwC, care deja este pusă în faţa unor anchete în Marea Britanie legate de auditul diviziei italiene a BT.

Descriându-se ca ”dezamăgită profund de calitatea auditului desfăşurat de PwC pentru Privat Bank”, Banca Naţională a Ucrainei a spus că va lua măsuri adecvate în legătură cu PwC în viitorul apropiat.

PwC s-a descris ca fiind dedicată pieţei din Ucraina şi a anunţat că doreşte un dialog constructiv cu Banca Naţională a Ucraieni.

”Nu am fost informaţi că Banca Naţională a Ucrainei ar fi ajuns la vreo decizie de a ne elimina din lista de auditori bancari, şi dacă acesta va fi cazul, vom examina opţiunile pentru a schimba decizia”, a spus purtătorul de cuvânt al PwC.

Banca Centrală a subliniat că are dreptul să taie o firmă de audit de pe lista auditorilor autorizaţi, şi că ar fi cerut camerei auditorilor din Ucraina să elimine o firmă de audit de pe lista celor care au dreptul să verifice entităţi ucraineene.