Rezultatele bune din industrie împing exporturile la un plus de 11%, dar creşterea economică bazată pe consum adânceşte deficitul comercial: plus 18%

Autor: Iulian Anghel 11.07.2017

Evoluţia bună a industriei a împins exporturile, în primele cinci luni din an, la un plus de 11%, dar faptul că PIB-ul creşte pre­ponderent din consum a făcut ca deficitul comercial să avanseze cu 18%, după un plus de importuri de 12%.

În primele cinci luni din an, expor­turile de bunuri au fost de 25,81 mld. euro, în creştere cu 11,1% faţă de pri­mele cinci luni din 2016, iar importurile au fost de 30,28 miliarde de euro, rezultând un deficit de 4,46 miliarde de euro, cu 680 de milioane de euro mai mare decât în primele cinci luni din 2016. Deficitul comercial a crescut, aşadar, în primele cinci luni cu 18%, an/an, o dinamică cu mult sub cea înregistrată în primele cinci luni din 2016, când deficitul creştea cu 46%, an/an.

„Se menţine în continuare gap-ul dintre exporturi şi importuri, cu un ritm de deteriorare mai atenuat decât în primele cinci luni din 2016. Avem o creştere de exporturi, cel mai probabil ca rezultat al creşterii producţiei industriale. Înregistrăm, în continuare, un exces de cerere, ca urmare a creşterii economice bazare pe consum, ceea ce face ca importurile să crească peste exporturi. Cererea de consum se va menţine ridicată şi în următoarea perioadă, stimulată de creşterile salariale“, comentează Ionuţ Dumitru, economist-şef al Raiffeisen Bank.

În primele patru luni din an (ultimele date) producţia industrială a crescut cu 5,4%, foarte probabil impulsionată de cererea la export, în condiţiile în care Europa de Vest - principala piaţă pentru exporturile României - traversează o perioadă economică fastă. În aceeaşi vreme, cifra de afaceri în comerţul cu amănuntul, care reflectă cel mai bine evoluţia consumului privat, a avansat, la cinci luni, cu 7,9%. Avansul industriei – care face 23-25% din PIB – se vede în evoluţia exporturilor, iar avansul consumului, care, pe partea de utilizare a PIB, înseamnă trei pătrimi din economie, se vede în avansul importurilor şi în majorarea deficitului comercial. Deficitul de cont curent este însă sub control, întrucât, spre deosebire de comerţul internaţional cu bunuri, comerţul cu serviciile este pe excedent.

Potrivit datelor de ieri ale INS, în mai, comparativ cu mai 2016, expor­turile au crescut peste importuri – un plus de 19,3% la exporturi, faţă de un plus de 18% la importuri. În mai 2017 exporturile au fost de 5,57 miliarde de euro, iar importurile de 6,68 miliarde de euro, rezultând un deficit de 1,1 miliarde de euro.

Valoarea schimburilor intracomu­nitare de bunuri (intra-UE 28) în perioada 1 ianuarie – 31 mai 2017 a fost de 19,5 miliarde de euro la expedieri şi de peste 23 de miliarde de euro la introduceri, reprezentând 75,7% din total exporturi şi 76% din total importuri.

Valoarea schimburilor extracomu­nitare de bunuri (extra-UE 28) în perioada 1 ianuarie – 31 mai 2017 a fost de 6,25 miliarde de euro la exporturi şi de 7,27 miliarde de euro la importuri, reprezentând 24,3% din total exporturi şi 24% din total importuri.

În primele cinci luni din 2017, ponderi importante în structura exporturilor şi importurilor au fost deţinute de grupele de produse: maşini şi echipamente de transport (47,9% la export şi 36,9% la import) şi alte produse manufacturate clasificate în principal după materia primă (fier, oţel, cauciuc, metal etc.) şi articole ma­nufacturate diverse (îmbrăcăminte şi accesorii, încălţăminte etc.) (33,7% la export şi respectiv 30,7% la import).

iulian.anghel@zf.ro