Prodecan Facultatea de Administrarea Afacerilor: Antrepre­no­rii români, reticenţi să colaboreze cu facultăţile pentru a atrage studenţi sau absolvenţi

Autor: Mihaela Pascari 13.07.2017

Jumătate dintre studenţii de anul II şi 90% dintre cei de anul III de la Facultatea de Administrarea Afacerilor cu predare în limbi străine din cadrul ASE sunt angajaţi deja, având în vedere deficitul mare de vorbi­tori de limbi străine din piaţa muncii, spune Tănase Stamule, prodecanul facultăţii. 

 „Circa 99% dintre absolvenţii noş­tri sunt angajaţi, restul sunt cei care nu vor să lucreze. Absolvenţii noştri disponibili nu se mai găsesc pe piaţă pentru că sunt angajaţi din tim­pul facultăţii“, a precizat Tănase Stamule.

Rata mare de angajare a tine­ri­lor încă de pe băn­cile facultăţii este explicată de prodecan ca fiind ur­mare a deficitului mare de vorbi­tori de limbi străine din piaţa muncii.

 „S-au mutat foarte mul­te multina­ţio­nale în Bucureşti care oferă ser­vi­cii pentru alte ţări sau continente şi atunci multe din­tre ele caută economişti vorbitori de limbi stră­ine. Spre exemplu, cererea de vorbitori de limbă germană este de cinci ori mai mare decât oferta“.

Pe de altă parte, dacă firmele multinaţionale sunt deschise spre a colabora cu universităţile locale, antrepre­no­rii români sunt mai reticenţi, spune prodecanul.

„Antreprenorii români trebuie să înţeleagă că pentru a dezvolta strategii pe termen lung, trebuie să aibă parteneriate pe termen lung. Ei trebuie să îşi schimbe mentalitatea deoarece resursa umană de calitate reprezintă un cost“.