Economia României are viitor: Unii dintre cei mai mari jucători din distribuţie şi închiriere de spaţii industriale au încheiat cea mai mare tranzacţie din istoria pieţei de logistică din România, un deal pe 10 ani, de peste 50 mil. euro

Autor: Cristian Hostiuc 13.07.2017

Grupul danez DSV, unul dintre ce mai mari operatori pe piaţa de transport-logistică şi distribuţie din Europa, a încheiat cu grupul CTP, specializat în construcţia, dezvoltarea şi  închirierea de spaţii industriale, cea mai mare tranzacţie de închiriere de pe piaţa logistică din România, un contract pe 10 ani de peste 50 de milioane de euro, care implică 90.000 de metri pătraţi.

Conform unor surse de pe piaţa de real-estate, contractul implică 55.000 de metri pătraţi déjà existenţi la km 13 şi încă 35.000 de metri pătraţi, care vor fi construiţi la km 23. În domeniul industrial şi logistic, preţul pe metrul pătrat de închiriere este cuprins între 2-5 euro/ lună, în funcţie de poziţionarea spaţiilor şi accesul la drumuri.

Această tranzacţie, încheiată pe 10 ani, arată că cei mai mari investitori din logistică prevăd o creştere în continuare a economiei României, la care se adaugă posibilitatea unui hub logistic.

DSV foloseşte spaţiile închiriate pentru a oferi servicii complete de transport, logistică şi distribuţie pentru marile branduri care nu vor să se ocupe de această parte din business.

DSV are 6 centre în România.

Potrivit surselor din piaţă, tranzacţia a fost intermediată de David Canta de la Avison Young, un broker de real estate canadian. Canadienii au intrat pe piaţa românească prin asocierea cu David Canta, un broker care a lucrat la Colliers şi CBRE.

Cel mai mare broker independent canadian din real-estate deschide un birou la Bucureşti, asociindu-se cu un broker local

Canta nu a dorit să comenteze pe marginea acestei tranzacţii.

CTP este unul dintre cei mai mari jucători pe piaţa de real-estate logistic şi industrial din Europa Centrală şi de Est. La începutul anului, Remon Vos,a anunţat într-un interviu pentru ZF că grupul are intenţia de a investi peste 250 de milioane de euro în România în următorii ani, pentru a avea în portofoliu un million de metri pătraţi de spaţii industriale şi logistice care pot fi închiriate.

Remon Vos, şeful grupului logistic CTP: Avem 200.000 mp de spaţii industriale în construcţie în România şi planuri de investiţii de 250 mil. euro

Marţi, CTP a anunţat că ia 76 milioane de euro de la BERD şi BCR pentru a dezvolta două depozite noi.

României a avut în T1 cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană, 5,7%, creştere bazată pe consum, dar şi pe industrie.

România este una dintre cele mai industriale ţări din Uniunea Europeană, cu o pondere de 23-25% în PIB, faţă de 17-18% la nivelul Uniunii Europene.

Dacă România ar avea autostrăzi şi drumuri mai bune, ar putea să preia o cotă mai mare din logistica şi distribuţia europeană, ceea ce ar aduce o creştere economică mai mare.

CTP şi P3 sunt cei mai mari investitori în real estate pentru logistică şi spaţii industriale din România, o piaţă care creşte mai repede şi mai bine decât piaţa de birouri sau rezidenţial.