Gigantul american Dow Chemical vrea să investească în România şi să deschidă o fabrică, dar pune două condiţii: investiţii în infrastructură şi reglementări în energie

Autor: Alina-Elena Vasiliu 15.07.2017

Gigantul american din industria chimică Dow Chemical, cu vânzări de 48 miliarde de dolari anual la nivel global, ia în considerare deschiderea unei fabrici de poliuretani în România, după ce luna trecută a inaugurat un centru de servicii pentru acest tip de produse în Codlea (jud. Braşov).

„Piaţa din România are un po­ten­ţial semnificativ în zona infra­struc­turii. Scopul nostru este să creş­tem dublu faţă de creşterea PIB-ului României, aşadar vizăm o creştere de 10% (a vânzărilor - n. red.). Dacă se vor face investiţii publice în in­fra­structură şi vom avea regle­mentări în energie, următorul pas pe care îl vom face este să venim aici şi cu activităţi de producţie şi astfel să des­chidem o fabrică“, a declarat într-un interviu acordat ZF Jon Penrice, vicepreşedintele diviziei de poliuretani din cadrul Dow Chemical.

Anunţul Dow Chemical vine în contextul în care sectorul chimic din România înregistrează cel mai mare deficit în comerţul internaţional de bunuri. Industria chimică (substanţe şi produse chimice) a exportat anul trecut produse de 1,6 miliarde de euro şi a importat de 5,6 miliarde de euro, astfel că deficitul a fost de 4 mi­liarde de euro.

Trei dintre cele mai mari com­panii din industria chimică de acum zece ani - GHCL Upsom, Oltchim şi Amonil - sunt acum în fali­ment sau insolvenţă.

Prezenţa investitorilor americani în România este mai redusă comparativ cu alte ţări.