Teraplast: Cumpărăm materie primă din Ungaria şi Slovenia pentru că din România nu mai avem de unde

Autor: Cristina Bellu 17.07.2017

Circa 70% din materia primă folosită de producătorul de materiale de construcţii Teraplast este adusă din Ungaria. Restul vine din Slovenia sau alte ţări.



Aprovizionarea cu ma­terii prime pentru compa­niile care îşi desfăşoară acti­vitatea în industria prelucrării mate­rialelor din PVC se face în cea mai mare parte de pe pieţele externe în condiţiile în care în România nu mai există unităţi care să asigure acest lucru.

„Dacă în trecut ne aprovizionam cu materie primă în proporţie de 70% de la Oltchim şi cu 30% de la combinatul BorsodChem din Ungaria, astăzi am ajuns să luăm 70% din Ungaria, iar restul de 30% completăm din Slovenia sau alte ţări din afară“, spune Dorel Goia, acţionar principal al Teraplast Bistriţa, cel mai mare procesator de PVC din România.

Acesta precizează că Teraplast Bistriţa a ajuns în momentul de faţă principalul client al combinatului din Ungaria pentru că, din păcate, materia primă necesară procesării nu o mai găseşte pe piaţa internă. O situaţie similară se întâlneşte şi în cazul sectorului de tablă prevopsită, unde, din 250.000 de tone cât se consumă anual în România, doar un sfert se produce local, iar restul se importă.

În opinia lui Dorel Goia, industria locală la nivel de companii mici şi mijlocii poate să fie performantă dacă sunt create capacităţi de producţie similare cu cele din ţările vest europene şi dacă sunt utilate cu tehnologii de ultimă oră.