Fabrica ülker din Ilfov, pe pierderi de şase ani

Autor: Mădălina Dediu Panaete 17.07.2017

Eurex Alimentare, compania prin care producătorul turc de dulciuri ülker operează o fabrică în localitatea Popeşti- Leordeni, judeţul Ilfov, a avut anul trecut o cifră de afaceri de 31,8 milioane de lei, la aproximativ acelaşi nivel cu cel din 2015, arată datele de la Ministerul de Finanţe.

Pe de altă parte, com­pa­nia con­ti­nuă să fie pe pierderi, cu un minus de 19,5 milioane de lei. Acesta este al şaselea an în care com­­pania înre­gistrează pier­deri. ülker este unul dintre puţinii jucători mari din dome­niul dulciurilor la nivel interna­ţional care au o unitate de producţie în Ro­mâ­nia. Un alt grup turc care a intrat pe pia­ţa românească este ETI, care a început anul trecut producţia în fabrica din Cra­iova, construită cu circa 40 mil. euro.

Pe piaţa biscuiţilor mai activează şi alte companii, locale sau străine, precum Mondelez, Alka, Rostar, Terrabisco, Croco sau Tymbark.

Consumul de biscuiţi dulci a ajuns anul trecut la 50 de milioane de kilograme, în creştere cu 5% faţă de anul precedent, acesta fiind al cincilea an de creştere a pieţei, arată datele companiei de cercetare de piaţă Euromonitor. Ast­fel, consumul de bis­cuiţi şi na­poli­tane a atins anul trecut pragul de circa 2,5 kilo­grame per capita. Cu toate acestea, Ro­­mânia este de­parte de a atinge nivelul consumului din ţări precum Germania, Spania sau Ungaria, unde vânzările sunt chiar de două ori mai mari.