Belgia cere ajutorul UE împotriva „gastronaţionalismului“ Franţei

Autor: Catalina Apostoiu 17.07.2017

Belgia va cere Comisiei Europene să abordeze problema din ce în ce mai acută legată de noul regim de etichetare a produselor alimentare din Franţa, criticată că subminează piaţa unică, scrie Politico.

Protestul Belgiei vizează aprobarea de către Paris a unui regim de etichetare care obligă companiile să indice pentru consumatori dacă laptele sau carnea procesată din produsele pe care aceştia le cumpără sunt de provenienţă locală.

Deşi fermierii sprijină astfel de măsuri, multe companii se plâng că astfel de etichete inspiră o tendinţă către „gastronaţionalism“ şi subminează piaţa unică prin încurajarea consumatorilor să cumpere produse locale.

În sprijinul cazului său, Belgia arată că exporturile sale de carne şi produse lactate către Franţa au scăzut cu 17% în 2016 faţă de 2015, adăugând că acestea continuă să scadă. Franţa a fost prima ţară din UE care a adoptat un astfel de regim în plină criză a laptelui, exemplul acesteia fiind mai apoi urmat de mai multe ţări, incluzând Italia şi Portugalia.