Economia la cinci luni. Creşterea economiei vine cu un cost: majorarea deficitelor

Autor: Iulian Anghel 17.07.2017

Datele la cinci luni publicate de BNR, INS şi Eurostat indică un an bun pentru economie, care vine însă cu nişte costuri ce vor fi decontate ulterior: deficitele cresc, iar investiţiile statului sunt reduse la minimul ultimilor zece ani, ceea ce va afecta creşterea viitoare.



Deficitul de cont curent:

+ 15%

Deficitul de cont curent al balanţei de plăţi a avansat cu 14,5% în primele cinci luni din an, an/an, (până la aproape 2 mld. euro) ca urmare a creşterii deficitului comercial cu 14,2% şi a reducerii excedentului comerţului internaţional de bunuri cu 6,2%.

Deficitul bugetar:

- 0,27% din PIB

Deficitul bugetar la cinci luni este sub control – minus 0,27% din PIB – dar acest lucru se petrece pentru că cheltuielile statului cu investiţiile au scăzut cu cinci miliarde de lei faţă de ianuarie – mai 2016, până la 4 mld. lei (minus 54%).

Deficitul comercial:

+ 14,3%

Deficitul comercial a crescut la cinci luni, an/an, cu 14,3% ca urmare a creşterii consumului cu 8%, exces de cerere care nu a putut fi satisfăcut de piaţa internă.

Excedentul comerţului internaţional cu serviciile:

- 6,2%

Excendentul comerţului internaţional de servicii s-a atenuat cu 6,2% în primele cinci luni din an (până la 2,9 mld. euro) ca urmare a reducerii exportului de servicii cu 5,8% (până la 7,5 mld. euro) şi a creşterii importului de servicii cu 15,5% (până la 4,5 mld. euro).

Investiţiile străine:

- 12,6%

Investiţiile străine au scăzut în primele cinci luni din an cu 12,6%, an/an.

Investiţiile statului:

- 54%

Statul şi-a redus investiţiile din buget şi din fonduri UE cu 54% în primele cinci luni, an/an, până la 4,1 mld. lei – cele mai reduse cheltuieli la cinci luni din ultimii zece ani.

Datoria externă totală:

+ 2%

Datoria externă totală a României a crescut cu 1,8 mld. euro între 31 decembrie 2016 şi 31 mai 2017 (plus 2%), totalizând 94,2 mld. euro.

Consumul:

+ 7,9%

Cifra de afaceri în comerţul cu amănuntul a crescut în primele cinci luni din an, an/an, cu 7,9% stimulată în continuare de majorările salariale şi de reducerile de taxe.

Industria:

+ 7,3%

Industria a crescut în primele cinci luni din an, an/an, cu 7,3% susţinută puternic de creşterea pe segmentul maşinilor şi utilajelor (Ă 60%) şi în industria auto (plus 22%) ca urmare a majorării cererii la export.

Construcţiile:

- 8,6%

Construcţiile s-au prăbuşit în primele cinci luni din an cu 8,6%, an/an, ca urmare a reducerii severe a investiţiilor statului, reducere care lovit a sever segmentul construcţiilor inginereşti (minus 29%) şi pe cel nerezidenţial (minus 12%).