JLL: Cererea de spaţii de birouri din Capitală a fost în S1 de peste patru ori mai mare faţă de ofertă

Autor: Cristina Bellu 17.07.2017

Tranzacţiile din primele şase luni ale anului au dus cererea pentru spaţii de birouri din Bucureşti la aproximativ 80.000 de metri pătraţi, în total, suprafaţa de spaţii de birouri tranzacţionată în Capitală ajungând la aproape 185.000 metri pătraţi, faţă de 192.000 metri pătraţi în intervalul corespunzător din 2016, arată datele furnizate de compania de consultanţă imobiliară JLL.

Din punct de vedere al ofertei, în primele şase luni au fost livraţi 43.000 de metri pătraţi, din cei circa 140.000 metri pătraţi pe care dezvoltatorii i-au anunţat pentru acest an, cererea fiind de peste patru ori mai mare faţă de suprafaţa nouă pe care dezvoltatorii au livrat-o în acest interval.

Cel mai mare proiect livrat de la începutul anului este Timpuri Noi Square, dezvoltat de Vastint în zona Timpuri Noi, cu o suprafaţă de 33.000 de metri pătraţi.

Potrivit JLL, stocul de spaţii de birouri din Bucureşti se situează în jurul a 2,43 milioane de metri pătraţi, iar pe fondul livrărilor reduse din acest an şi a cererii susţinute, rata medie de neocupare s-a redus la circa 9%, un minim al pieţei de după criza financiară.

”Vedem în continuare un interes susţinut al companiilor, fie noi, fie deja existente în România, să deschidă noi puncte de lucru în Bucureşti sau noi linii de business. Faptul că în prima jumătate a anului, peste 60 de companii au închiriat spaţii noi pentru afacerile pe care le derulează în Bucureşti, iar alte 40 şi-au reînnoit contractele pentru birourile actuale este o dovadă a încrederii pe care investitorii o au în România”, a declarat Marius Şcuta, Head of Office Agency and Tenant Representation JLL Romania. 

În funcţie de zone, un sfert din contractele semnate în perioada analizată au fost pentru birouri din Floreasca-Barbu Văcărescu, aceasta fiind urmată de CBD (Piaţa Victoriei – Piaţa Charles de Gaulles) şi de Vest şi Centru-Vest.

(sursa: JLL)