Impozitul pe cifra de afaceri nu se va aplica. Guvernul face simulări pe taxa de solidaritate

Autor: Dana Stanila 17.07.2017

Măsura neaplicării impozitului pe cifra de afaceri a fost luată de premier, în timp ce se afla în avion spre Bruxelles, săptămâna trecută, discutând cu ministrul Finanţelor despre simulările făcute în cazul acestei propuneri de modificare fiscală. Prim-ministrul a admis că ”s-a grăbit” să ia această decizie fără să se consulte cu coaliţia de guvernare PSD-ALDE.

”Nu aplicăm impozitul pe cifra de afaceri. Aici eu m-am grăbit un pic şi v-am spus de la Bruxelles că am văzut simukările şi am luat decizia că nu se pot implementa. Eu am luat această decizie pe baza discuţiei şi a materialelor pe care mi le-a dat ministrul Finanţelor Ionuţ Mişa. Chiar pe avion am luat decizia, la dus. Trei ore am stat împreună şi am vorbit despre acest lucru. Azi am prezentat şi coaliţiei elementele care au stat la baza acestei decizii şi consideraţi încheiat acest subiect”, a declarat premierul Mihai Tudose la finalul şedinţei săptămânale a coaliţiei.

Premierul a explicat că apariţia acestei propuneri de modificare fiscală în programul de guvernare a apărut ca ”mijloc” şi nu ca şi ”scop”, în încercarea de a evita ”zone în care actori economici au impresia că sunt mai dibaci” decât structurile statului. Tudose a afirmat că în perioada următoare va fi implementată o directivă europeană care prevede ca impozitul să se plătească acolo unde se face profit.

”În acest sens vom implementa şi vom fi parte în implementarea directivei europene de anul trecut care prevede un efort conjugat al statelor membre ale Uniunii Europene în ceea ce priveşte diminuarea, fără just temei, a bazei de impozitare, care prevede ca impozitul să se plătească acolo unde se face profitul. În paralel, am decis de săptămâna trecută împreună cu Ministerul Finanţelor Publice, cu ANAF, să facem o integrare completă a tot ce înseamnă sistem financiar fiscal pe o agenţie, să ştim fluxurile informatice în timp real işcările banilor”, a mai spus Tudose.

Guvernul nu a terminat însă simulările care se fac în privinţa taxei de solidaritate. Premierul a afirmat că nu a fost stabilit deocamdată un prag de la care să pornească această taxare suplimentară, însă a subliniat că ar urma să fie aplicată persoanelor fizice, nu şi celor juridice.

”Încă sunt simulări.Nu am stabilit încă de la ce prag în sus. Taxa de solidaritate nu este pe persoane juridice, cum am mai auzit, este pentru persoanele fizice, care caştigă foarte mult, care beneficiază de o mulţime de lucruri din partea statului şi care înţelegem că funcţionează în toată lumea, să plătească peste un anumit prag valoric o taxă în plus de solidaritate cu statul, care i-a oferit prilejul să câştige atâţia bani”, a spus Tudose.

Dacă în urma calculelor se va stabili că suma de bani care ar urma să fie încasată de stat va fi prea mică, măsura nu va fi aplicată.

”Dacă se va stabili că va fi aplicată de la un anumit prag, iar efectele, impactul va fi foarte mic, probabil că nu o vom aplica”, a conchis Tudose.