Winnie the Pooh a devenit prea sensibil din punct de vedere politic pentru a fi menţionat pe reţelele sociale din China

Autor: Corina Zamfir 17.07.2017

Mai multe referiri la celebrul personaj animat Winnie the Pooh au fost blocate recent pe reţelele de socializare din China după ce imaginea ursului iubitor de miere a fost comparată cu cea a lui Xi Jinping, preşedintele acestei ţări, scrie Financial Times.

Postări care includ numele chinezesc al ursului au fost cenzurate în weekend pe Weibo, echivalentul chinez al platformei americane Twitter, în timp ce o serie de GIF-uri cu ursul a fost eliminată din aplicaţia de mesagerie socială WeChat.

Deşi nu s-a dat nicio explicaţie oficială, observatorii au sugerat că represiunea a fost legată de comparaţiile anterioare ale preşedintelui Xi Jinping cu personajul creat de autorul englez AA Milne care au devenit virale.

Interdicţia este cea mai recentă escaladare a cenzurii online în perioada premergătoare congresului partidului comunist din toamnă, în cadrul căruia vor fi anunţate numiri politice importante.

"Din punct de vedere istoric, două lucruri nu au fost permise: organizarea politică şi acţiunea politică. Dar în acest an o treime a fost adăugată pe listă: vorbind despre preşedinte", a declarat Qiao Mu, profesor asistent de media la Universitatea de Studii Străine din Beijing.

Qiao Mu a declarat că ştie despre comentatorii online care au fost reţinuţi după ce au făcut observaţii despre preşedinte. El a adăugat: "Cred că problema Winnie face parte din această tendinţă."

Încercările de a posta caracterele chinezeşti pentru numele Winnie pe Weibo au returnat mesajul "conţinutul este ilegal".

Comparaţiile dintre preşedintele Chinei şi Winnie the Pooh au apărut pentru prima dată în 2013 în timpul întâlnirii lui Xi Jinping cu fostul preşedinte american Barack Obama.