Noul preşedinte al ASF: Legea RCA aduce soluţii pentru aşezarea pieţei pe coordonate viabile

Autor: Anelis Baciu 17.07.2017

Noul preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) Leonardo Badea a declarat în prima ieşire publică de când a preluat şefia supraveghetorului din asigurări, pensii private şi piaţa de capital, că noua lege a asigurărilor auto obligatorii (RCA) aduce soluţii pentru aşezarea pieţei pe coordonate viabile şi are capacitatea de a elimina dezechilibrele.

ŇEste important să stabilim reguli predictibile în piaţa RCA. Am avut discuţii fructuoase cu toţi jucătorii din piaţă. Vrem să diversificăm posibilităţile de dezvoltare a pieţei şi să protejâm interesele clientului. Obiectivele mele la conducerea ASF sunt protecţia consumatorului, supravegherea şi dezvoltarea tuturor celor trei pieţe“, a spus Leonardo Badea la conferinţa de presă susţinută după dezbaterile privind proiectul de normă RCA.

Noua lege RCA a intrat în vigoare pe 12 iulie 2017, iar principalele schimbări pe care le prevede sunt tariful de referinţă, decontarea directă, precum şi plafonarea cheltuielilor de administrare şi achiziţie ale asigurătorilor la nivelul de 25%.

Noile reglementări din sfera RCA aduc modificări şi asupra sistemului de bonus-malus. După discuţiile din Parlament, s-a convenit asupra faptului ca cea mai ridicată clasă de bonus să ofere un discount de 50% la achiziţia poliţei RCA, faţă de nivelul de 32% propus iniţial. În acelaşi timp, cea mai ridicată clasă de malus va aduce o penalizare de 180%, faţă de 200% nivelul propus iniţial, şoferului care provoacă daune.

Vânzările de asigurări auto obligatorii au depăşit pragul de 4 miliarde de lei (896 mil. euro) anul trecut după o creştere de circa 30% faţă de 2015, potrivit datelor ASF.