Metalele şi companiile miniere sunt marii câştigători ai creşterii economice surprinzătoare a Chinei

Autor: Dan Grigore Ivan 18.07.2017

Economia chineză, a doua cea mai mare la nivel mondial după cea a SUA, a crescut surprinzător cu 6,9% în cel de al doilea trimestru, peste estimările guvernului de la Beijing, iar cei mai mari câştigători au fost emitenţii din zona minieră şi industrială, în vreme ce cotaţia petrolului a crescut uşor cu 0,1%.

Cu toate acestea, companiile chinezeşti cu o capitalizare bursieră mai mică au fost ieri în teritoriu negativ, din cauza îngrijorărilor cu privire la mărirea reglementărilor din domeniul acestora.

Indicele Hang Seng, referinţei bursei de la Hong Kong, a crescut ieri cu 0,31%, în vreme ce indicele nipon Nikkei 225 a avansat cu 0,09%. Cea mai mare apreciere din constituenţii indicelui Hang Seng a fost înregistrată de China Resources Land şi China Merchant Port Holding, ambele urcând cu peste 5%. Referinţa pieţei de capital de la Hong Kong a crescut în ultimul an cu 22%.

Cotaţia cuprului a consemnat una dintre cele mai mari aprecieri din rândul mărfurilor, cu o creştere de aproximativ 1,6%, pe fondul ştirilor pozitive privind sănătate economiei chinezeşti în trimestrul al doilea. În acelaşi timp, nichelul şi zincul au crescut cu peste 1,5% ieri. În cazul nichelului, cotaţia acestuia este cu 6,34% mai mică faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în vreme ce preţul zincului este cu aproape 27% mai mare. De asemenea, valoarea de piaţă a Antofagasta, compania minieră listată pe bursa londoneză, a crescut ieri cu peste 2%, până la o capitalizare bursieră de 8,36 miliarde lire sterline. Indicele Euro Stoxx 600, ce reuneşte cele mai mari 600 de companii de pe continent, a scăzut uşor, cu până la 0,04%, în vreme ce Euro Stoxx TMI Industrial Metals a crescut cu 1,32%.

KOSPI, referinţa bursei sud-coreene, a crescut cu peste 0,4% ieri, fiind de altfel unul dintre cei mai performanţi indici din regiunea asiatică, după ce de la începutul acestui an aprecierea sa este de 19%, în ciuda tensiunilor dintre Seul şi Pyongyang, unele dintre cele mai mari din ultima perioadă, şi a schimbării recente a preşedintelui Park Geun-hye cu Moon Jae-in, în urma unui amplu scandal de corupţie, cu ramificaţii în chaebol-urile coreene, conglomeratele industriale conduse de cele mai puternice familii din ţară.