Consultanţi imobiliari: Preînchirierea este esenţială pentru un proiect de birouri finanţat prin credite. Băncile cer un grad de ocupare de minimum 30-50%

Autor: Alina-Elena Vasiliu 19.07.2017
- În principiu, în cazul preînchirierilor, un dezvoltator oferă o lună de chirie gratuită pentru fiecare an de contract şi o contribuţie de amenajare din partea proprietarului, care variază între 50 şi 100 de euro/mp, în funcţie de dotarea standard a clădirii - Există riscuri când este vorba despre un dezvoltator nou în piaţă, fără un istoric solid şi fără o bază financiară de încredere.

Dezvoltatorii de proiecte office mizează tot mai mult pe etapa de preînchiriere a imobilelor, mai ales în condiţiile în care fi­nan­ţarea bancară depinde de gra­dul de ocupare a unei clă­diri chiar înainte de de­ma­rarea lucrărilor la aceasta. Fie că e vorba despre gra­de de ocupare care ajung şi la 100% înainte de începerea construcţiei, fie că procentul se opreşte la 30-50%, preînchirierile sunt o sabie cu două tăişuri, aducând avantaje dezvolta­torului şi posibile riscuri chiriaşului. „Pe piaţa de real estate din România activează profile diferite de dezvoltatori - o parte dintre aceştia construiesc pro­iecte imobiliare cu finan­ţa­re bancară, iar alţi dez­vol­tatori îşi finanţează in­tern pro­iec­tele. Astfel, preînchi­rie­rile sunt o componentă esen­ţială a con­struc­ţiei unui proiect imo­bi­liar de birouri finan­ţat de instituţii ban­care“, spu­ne Mihai Păduroiu, head of ad­vi­so­ry & tran­sac­tion services în cadrul departa­mentului de birouri din firma de con­sultanţă imobiliară CBRE. Pe lângă obligativitatea respectării crite­riilor de acordare a creditelor, dezvolta­torii urmă­resc prin preînchirieri şi siguranţa dată de faptul că nu vor livra clădirea în piaţă complet goală.