Peste jumătate din rezerva de aur a BNR a rămas şi anul trecut în străinătate

Autor: Claudia Medrega 19.07.2017

Valoarea rezervei de aur a BNR, care oscilează în jurul a 104 tone, a ur­cat anul trecut la 16,6 mld. lei (circa 3,66 mld. euro), iar mai mult de jumă­ta­te din cantitatea de aur (circa 60%) a ră­mas în ultimii şapte ani depozitată în afara gra­ni­ţelor României. BNR avea în 2016 depozitat în afara ţării, în prin­cipal la Londra, aur în valoare de 9,82 mld. lei, potrivit da­te­lor băncii centrale.

„BNR deţine aur atât în tezaurul pro­priu, cât şi în custodie, la Ban­ca An­gliei. Aurul păstrat de către BNR în con­tul deschis la Ban­ca Angliei (custo­de solid din punct de vedere finan­ciar şi re­putaţional, la care păs­trează aur bănci cen­trale din întrea­ga lume) este în permanenţă la dispo­zi­ţia BNR, Ban­ca Angliei realizând ope­raţiuni prin acest cont numai la instruc­ţiunile şi în nu­mele BNR“, susţine BNR în Rapor­tul anual pentru 2016.

Valoarea deţinerilor de aur repre­zintă circa 9,7% din rezervele interna­ţio­nale totale, în timp ce cea mai mare pon­dere revine rezervelor valutare. Rezer­vele internaţiona­le ale României în­­su­mau la finele anului tre­cut 37,9 mld. euro.

Pe lângă depozitele de aur plasate în afara Ro­­mâniei, BNR avea anul tre­cut şi lingouri cu o valoare de 4,47 mld. lei şi monede de aur în va­­loare de 2,3 mld. lei.

BNR a avut în ulti­mii ani cea mai ma­re re­zer­vă de aur din Europa Cen­­t­ra­lă şi de Est, de 104 tone, deşi nu a mai cumpărat aur din anul 2000.