Producător de pavele: Boomul din rezidenţial compensează lipsa investiţiilor statului în infrastructură

Autor: Alina-Elena Vasiliu 20.07.2017

Producătorul de pavele şi bor­duri Symmetrica, deţinut de antre­pre­norii locali Florentina-Mihaela Stanciu şi Florin-Cristinel Stanciu, a obţinut anul trecut 40% din cifra de afaceri din proiectele private, pondere în creştere faţă de 2015.

„Sectorul privat a fost cel care a susţinut în 2016 vânzările de prefa­bri­cate mici, acoperind în mare parte scă­derea cererilor pen­tru investiţii cu fon­duri bu­getare sau comunitare. De alt­fel, acest lucru a reprezentat principala pro­vo­ca­re a pieţei de profil, obser­vân­du-se o scă­dere a cererii de produse pen­tru in­fra­structură, precum borduri sau ri­gole“, spune Sebastian Bobu, di­rector executiv al Symmetrica.

După doi ani de creştere, sectorul con­strucţiilor a revenit pe minus în pri­mele luni din 2017, deoarece statul nu a mai făcut investiţii în sectorul ne­re­zi­den­ţial, incluzând şcoli, spitale, clă­diri pu­bli­ce, care ar trebui să fie, în mod nor­mal, finanţate în mare măsură de stat. Totuşi, construcţiile private con­ti­nuă să se ridice, aplanând declinul total al pieţei.

Anul trecut, construcţiile au con­tri­buit cu 6% la PIB-ul României şi cu 0,1% la creşterea economică de 4,7%.

Symmetrica a înregistrat anul tre­cut un business de 20 de milioane de eu­ro, în creştere cu circa 3% faţă de 2015 şi controlează aproape un sfert din piaţa de pavele, potrivit calculelor ZF pe baza datelor oferite de companie.