Piaţa de pavele a avut anul trecut o valoare de circa 85 milioane euro, similară cu cea din 2015

Autor: Alina-Elena Vasiliu 20.07.2017

Piaţa de pavele a avut anul trecut o valoare de circa 85 milioane euro şi un volum de produse livrate de circa 3,2 milioane metri, estimează Sebastian Bobu, directorul executiv al producătorui de pavele Symmetrica.

Piaţa a avut practic o valaore similară cu cea din 2015, când sectorul crescuse cu circa 20%, la 85 milioane euro, potrivit estimărilor de atunci ale producătorului român.  

Anul trecut, construcţiile au con­tribuit cu 6% la PIB-ul Ro­mâ­niei şi cu 0,1% la creşterea eco­nomică de 4,7%.

În primele cinci luni ale anu­lui, volumul lucrărilor de con­struc­ţii a scăzut cu 8,6% (serie bru­tă) în urma prăbuşirii inves­ti­ţi­ilor statului, fapt care a afec­tat pu­ter­nic sectorul con­struc­ţi­ilor ingi­nereşti (minus 20%) şi sec­to­rul de clădiri nere­zidenţiale (minus 12,1%).

După doi ani de creştere, sec­torul construcţiilor a revenit pe mi­nus, deoarece statul nu a mai făcut investiţii în sectorul ne­re­zi­den­ţial, incluzând şcoli, spi­tale, clă­diri publice, care ar tre­bui să fie, în mod normal, fi­nan­ţate în ma­re măsură de stat. Totuşi, con­struc­ţiile private con­ti­nuă să se ri­di­ce, aplanând de­cli­nul total al pieţei.

Symmetrica a înregistrat anul trecut un business de 20 mil. euro, în creştere cu circa 3% faţă de 2015.

„În ceea ce priveşte evoluţia pentru anul în curs, esti­măm men­ţinerea businessului la nivelul anului trecut, atât din punct de vedere valoric, cât şi ca volum“, spune directorul executiv.