Emmanuel Macron se întâlneşte cu negociatorul şef al UE pentru Brexit, Michel Barnier

Autor: Andrei Ionascu 21.07.2017

Michel Barnier a ajuns la Palatul Elysee, la o zi după încheierea primei runde de negocieri amănunţite pentru Brexit, la Bruxelles, cu ministrul britanic pentru Brexit, David Davis.

Franţa doreşte o clarificare din partea Marii Britanii privind suma pe care este dispusă să o plătească pentru onorarea angajamentelor asumate deja în cadrul UE.

Emmanuel Macron a precizat încă din campania electorală că întărirea Uniunii Europene este unul dintre obiectivele sale.

Administraţia de la Paris a anunţat că discuţiile de vineri se vor desfăşura cu uşile închise şi sunt prevăzute întrevederi şi cu sindicatele din comerţ din cadrul UE.

Michel Barnier a declarat că Marea Britanie trebuie să-şi exprime poziţia cu mai multă claritate în privinţa unor subiecte-cheie şi a subliniat că UE nu este dispusă să facă anumite concesii în cadrul negocierilor.

Barnier a atras atenţia că toate subiectele trebuie soluţionate până la ieşirea Marii Britanii din Blocul comunitar, inclusiv disponibilitatea britanicilor de a achita "factura de Brexit" înainte de orice discuţie privind viitoarele relaţii comerciale.

Negociatori din partea Marii Britanii şi a Uniunii Europene s-au întâlnit la începutul acestei săptămâni, la Bruxelles, pentru o nouă rundă de discuţii privind Brexit. Ambele părţi s-au angajat să abordeze în profunzime subiectele esenţiale precum drepturile cetăţenilor UE din Marea Britanie, plăţile pe care Marea Britanie trebuie să le facă pentru a acoperi angajamentele bugetare în curs de desfăşurare şi rezolvarea problemelor privind Irlanda de Nord, odată ce o nouă frontieră terestră va separa ţara britanică de Irlanda, stat membru UE.