Avocata rusă care s-a întâlnit cu Trump Jr. a reprezentat un serviciu de informaţii din Rusia

Autor: Andrei Ionascu 21.07.2017

AP citează documente din 2011 şi 2012 ale unei instanţe din Rusia, potrivit cărora Natalia Veselniţkaia a reprezentat unitatea militară 55002, operată de către FSB, principala agenţia secretă de informaţii din Rusia.

Veselniţkaia a susţinut cauza FSB într-o dispută privind drepturi de proprietate, dar a pierdut procesul. Instanţa a decis în favoarea Agenţiei de Proprietăţi Federale, care a dorit să recâştige dreptul asupra unei clădiri ocupate de unitatea militară.

Miercuri, Natalia Veselniţkaia a declarat că este pregătită să depună mărturie în faţa Congresului, întrucât este un avocat privat, care nu are nicio legătură cu Kremlinul, şi că nu a obţinut niciodată informaţii compromiţătoare despre Hillary Clinton.

Veselniţkaia a mai precizat că întâlnirea ei cu Donald Trump Jr. a vizat combaterea activităţilor de lobby desfăşurate de către William Browder în SUA şi nu a avut nicio legătură cu alegerile prezidenţiale.

La 11 iulie, Donald Trump jr., fiul cel mare al preşedintelui SUA Donald Trump, a publicat email-uri prin care confirmă că a discutat, în campania electorală pentru prezidenţiale, cu un avocat rus care susţinea că deţine informaţii compromiţătoare despre candidatul democrat Hillary Clinton.

Întrevederea dintre Donald Trump Jr. şi Natalia Veselniţkaia a avut loc la 9 iunie 2016, în Turnul Trump din New York. Trump Jr. susţine că i-a chemat la întâlnire şi pe Jared Kushner, soţul surorii sale Ivanka Trump, şi pe Paul Manafort, care era atunci şeful campaniei prezidenţiale.

"Femeia a afirmat că are informaţii potrivit cărora persoane apropiate de Rusia finanţează Comitetul Naţional Democrat şi o sprijină pe doamna Clinton. Afirmaţiile ei au fost vagi, ambigue şi lipsite de sens. Nu s-a furnizat şi nici măcar nu s-au oferit niciun fel de detalii sau informaţii ca susţinere. A devenit evident în curând că ea nu avea niciun fel de informaţii relevante", a spus Trump Jr.