Avertisment: pericol de bulă în sectorul imobiliar comercial al Europei

Autor: Catalina Apostoiu 26.07.2017

Investitori francezi de retail fără experienţă, înfometaţi de randamente, in­vestesc masiv în fonduri imobiliare, îm­pingând preţurile celor mai bune proprietăţi comerciale europene la ni­ve­luri nesus­te­na­bile, aver­ti­zea­ză Fi­de­lity Inter­na­tio­nal, potrivit Bloomberg.

Intrările în aşa-nu­mi­tele vehicule fran­ceze de in­ves­tiţii colec­tive, care achi­ziţionează pro­prietăţi şi alte active în Europa, au atins 5,6 miliarde de euro anul trecut, cu o treime pes­te nivelul din 2015, se arată într-un ra­port Fidelity. Acestea se datorează ran­da­mentelor peste cele ale acţiunilor şi obligaţiunilor aduse de aceste fonduri.

Drept rezultat, preţurile pro­prie­tăţilor comerciale prime din oraşe ca Berlin, Paris, Madrid şi Zürich se situ­ează acum peste vârfurile din anul 2007, potrivit Fidelity.

Totuşi, votul de anul trecut al Marii Bri­tanii de ieşire din Uniunea Euro­pea­nă arată cât de uşor se pot schimba lu­crurile pe o piaţă populară. Investi­torii de retail s-au grăbit să-şi retragă în masă ca­pitalul din fondurile imobiliare bri­ta­nice în urma volului, forţând unii ma­na­geri să-şi sus­pen­de tran­zacţiile. Fondurile fran­ceze riscă o soartă simi­la­ră, potrivit Fidelity. Randamentele fondurilor imo­bi­liare, care le depă­şesc confortabil pe cele ale obliga­ţiu­nilor şi acţiunilor, s-ar putea prăbuşi, du­când la o creştere puternică a cere­rilor de retragere, se arată în raportul Fidelity.

„Nu credem că piaţa a ajuns la acest nivel încă. Dar suntem din ce în ce mai precauţi pentru că există toate semnele de bulă în care cumpărătorii intră pe propriul risc“, avertizează Fidelity.