Uniunea Europeană nu este de acord cu noile sancţiuni americane împotriva Rusiei

Autor: Mediafax 27.07.2017

Preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker, a declarat ieri că Uniunea Europeană este pregătită să reacţioneze „într-un interval de câteva zile“ dacă noile sancţiuni americane la adresa Rusiei vor submina securitatea energetică a Blocului comunitar, relatează site-ul agenţiei Reuters.  Camera Reprezentanţilor din SUA a votat un nou proiect de lege ce prevede impunerea a noi sancţiuni împotriva Rusiei, Iranului şi Coreii de Nord. Iniţiativa va trebui să treacă şi de Senat înainte să ajungă pe masa preşedintelui Donald Trump, care are dreptul de a o promulga sau de a-şi exercita dreptul de veto.

„Proiectul de lege al SUA ar putea avea efecte unilaterale neintenţionate care să aibă un impact negativ asupra intereselor UE privind securitatea energetică. Acesta este motivul pentru care comisia a concluzionat astăzi că, dacă preocupările noastre nu sunt luate în considerare în mod suficient, suntem gata să acţionăm în mod corespunzător într-un interval de câteva zile. Programul «America First» nu înseamnă că interesele Europei vin pe ultimul loc“, a declarat Juncker după o întrevedere cu toţi comisarii europeni.

Germania a avertizat deja cu represalii dacă Statele Unite vor sancţiona companiile germane implicate în construcţia unei noi conducte pentru gaze ruseşti în zona Mării Baltice.