Producătorul de vin Petro Vaselo şi-a bugetat o creştere a producţiei cu 50%, la 300.000 de sticle
Producătorul de vin din judeţul Timiş vrea să îşi extindă suprafaţa cultivată cu viţă-de-vie cu 20 de hectare de soiuri autohtone, urmând să ajungă la 60 de hectare de vie bio şi pariază şi pe turismul enologic.
Antreprenorul italian Nello Dal Tio a venit la Timişoara acum 15 ani şi, după ce a descoperit satul Petrovaselo cu colinele lui dispuse în formă de amfiteatru şi care din păreau a fi uitate, a decis să investească aici în producţia de vin. Producătorul de vin poartă numele satului de unde a început totul, Petro Vaselo. „Totul a început în 2002, când Nello Dal Tio a descoperit Petrovaselo şi a decis să îl facă să renască. A format o echipă tânără, determinată, care să dea viaţă la ceea ce se dorea a fi o podgorie (…). Încet, încet, ideea lui a prins contur (…)“, povesteşte Ariana Negru, responsabil pentru departamentul comercial al producătorului de vin Petro Vaselo. Ea povesteşte că înainte de plantarea viţei-de-vie, terenurile au fost pregătite timp de trei ani prin culturi alternative de leguminoase, graminee şi oleaginoase pentru îmbogăţirea solului, practică repetată anual între rândurile de viţă-de-vie pentru crearea unui mediu cât mai propice pentru aceasta. „Atenţia la detalii pe care o acordă lucrătorii noştri nu va fi egalată niciodată nici de cele mai performante utilaje, aşadar deşi sunt laborioase, aproape toate lucrările de întreţinere a viţei-de-vie se fac manual.“ Culesul este şi el manual. Tratamentele sunt reduse la minim şi se fac cu produse certificate pentru agricultura biologică. Toată suprafaţa de viţă de vie plantată este cu soiruri certificate bio.