Jocurile din spatele cortinei: Statele Unite interzice călătoriile spre Coreea de Nord şi sfătuieşte americanii să părăsească ţara

Autor: Alex Ciutacu 03.08.2017

Departamentul de Stat al SUA anunţă că, de la 1 septembrie, va impune o interdicţie de călătorie spre Coreea de Nord, şi sfătuieşte toţi americanii aflaţi acolo să se întoarcă în ţară, potrivit Reuters.

Interdicţia vine într-un moment delicat în care tensiunile dintre cele două state ating cote înalte. Situaţia este înrautăţită de proiectul Coreei de Nord, aceştia lucrând la construcţia unei rachete nucleare capabilă să lovească Statele Unite.

Jurnaliştii şi persoanele care lucrează în cadrul forţelor umanitare pot aplica pentru excepţii de la interdicţie, anunţă departamentul de stat într-o notă publică.

Coreea de Nord va deveni prima ţară, din lume, în care americanilor le este interzis să călătorească. Restricţia este valabilă pentru un an, ceea ce se schimbă doar prin decizia secretarului de stat.

„Persoanele aflate în Coreea de Nord, cu paşaport american, ar trebui să părăsească ţara înainte ca interdicţia să intre în funcţiune, vineri, 1 septembrie 2017”, transmite Departamentul de Stat.

Studentul american Otto Warmbier, care a fost condamnat, anul trecut, la 15 ani de muncă grea în Coreea de Nord, s-a întors acasă în comă în data de 13 iunie, după ce a fost eliberat din cauze umanitare, şi a murit în data de 19 iunie. Circumstanţele în care acesta a murit sunt neclare, inclusiv motivul pentru care acesta a intrat în comă. Coreea de Nord a transmis prin presa de stat că moartea lui Warmbier a fost şi pentru ei un mister, şi au negat acuzaţiile conform cărora studentul a murit în urma torturii.