Tranzacţia Brico Dépôt - Praktiker. Cinci ani de zbucium în bricolaj. Piaţa locală de bricolaj a trecut prin insolvenţe şi exituri. Acum începe consolidarea

Autor: Cristina Roşca 04.08.2017

Piaţa locală de bricolaj, evaluată la 3-3,5 mld. euro, a trecut în ultimii cinci ani printr-o serie de mutări strategice, de la insolvenţe la exituri ale unor jucători internaţionali. Acum, după ce lucrurile s-au mai aşezat, au început consolidările la vârf, pe o piaţă dominată clar de businessul antreprenorial românesc Dedeman. 

Cea mai recentă mutare este cea prin care britanicii de la Kingfisher, care deţin al doilea jucător din piaţa locală de bricolaj, au preluat şi retailerul de pe poziţia numărul patru, respectiv reţeaua de magazine Praktiker, deţinută anterior de omul de afaceri Omer Susli.

Această mutare, evaluată la 40-50 mil. euro, ar consolida poziţia grupului Kingfisher pe a doua treaptă în topul celor mai mari jucători din piaţa românească de bricolaj. Tranzacţia trebuie însă să primească întâi acordul Consiliului Concurenţei. Kingfisher, care deţine deja retailerul Brico Depot, ar ajunge să controleze circa 10-12% din piaţă. Britanicii au intrat de altfel pe piaţă în 2013, tot printr-o achiziţie. Acesta a fost şi modelul de business al Leroy Merlin, care a deschis iniţial un magazin de la zero, pentru a prelua apoi reţeaua BauMax. De altfel, şi francezii au intrat în cursa pentru Praktiker în încercarea de a se apropia de podium.