De ce nu avem încă o pilulă anticoncepţională pentru bărbaţi? O piaţă care ar putea atrage sute de milioane de clienţi din întreaga lume este lăsată în voia sorţii

Autor: Corina Zamfir 05.08.2017

Cercetătorii din întraga lume au încercat de-a lungul timpului să rezolve o problemă medicală mai puţin cunoscută, dar care ar putea deveni un triumf al sănătăţii: fabricarea unei pilule anticoncepţionale pentru bărbaţi.

De ce este atât de importantă? Ei bine pentru că spre deosebire de femei, care au la dispoziţie o multitudine de opţiuni când vine vorba de prevenirea unei sarcini nedorite, bărbaţii au doar două modalităţi: prezervativele, care au o rată de eşec de aproximativ 18%, şi vasectomiea, o procedură chirurgicală, adesea permanentă.

Un nou contraceptiv ar putea oferi oamenilor mai mult control asupra viitorului lor reproductiv, ar putea atenua o povară care este în mare parte suportată de femei şi va reduce categoric rata sarcinilor nedorite, care acum are un procent de 40% în întreaga lume, potrivit Institutului Guttmacher, scrie Bloomberg.

Pieţei contraceptivelor  va depăşi 33 de miliarde dolari până în 2023, potrivit firmei de cercetare Global Market Insights, citată de publicaţia americană.

Într-un sondaj efectuat în Germania la care au participat 9.000 de persoane din 9 ţări, printre care Brazilia, Franţa, Germania, Mexic şi SUA, peste 55% dintre respondenţi au declarat că vor fi dispuşi să utilizeze o nouă formă a anticoncepţionalelor masculine.

Un studiu realizat ulterior al Universităţii Johns Hopkins a estimat că cererea ar putea atrage 44 de milioane de clienţi numai în aceste 9 ţări. Şi totuşi, marile companiile farmaceutice au abandonat în nenumărate rânduri cercetările pentru fabricarea unor astfel de produse.

Cum a început totul?

Aşa cum se întâmplă în cele mai multe cazuri, problema a luat naştere de la o sticlă de whisky de contrabandă.

În anii 1950, oamenii de ştiinţă de la compania farmaceutică Sterling Drug au sintetizat o clasă de substanţe chimice care au făcut şobolanii masculi temporar infertili. Atunci şi-au dat seama că se îndreaptă spre o descoperire formidabilă: prima pilula anticoncepţională pentru bărbaţi.

După identificarea câtorva substanţe promiţătoare, inclusiv una cunoscută sub numele de WIN 18.446, trei cercetători au început să le testeze pe deţinuţii de la Penitenciarul de Stat din Oregon.

Rezultatele au fost uimitoare. În decurs de 12 săptămâni, numărul de spermatozoizi ai deţinuţilor s-a redus considerabil. Când bărbaţii au încetat să mai ia medicamentele, producţia de spermă a revenit la normal, dar au experimentat şi câteva efecte secundare.

Apoi, unul dintre bărbaţi a băut whisky de contrabandă şi s-a înbolnăvit într-un mod neobişnuit şi violent. El şi-a mărturisit păcatul cercetătorilor, iar studiile de ulterioare au confirmat faptul că WIN 18.446 nu s-a “împăcat” bine cu băutura. Bărbaţii care au combinat substanţa cu alcoolul au suferit efecte secundare precum palpitaţii cardiace, transpiraţie, greaţă şi vărsături. După care cercetarea a fost abandonată.

De ani de zile, titlurile din presă au promis o descoperire iminentă în contracepţia masculină. Cu timpul însă aceste eforturi s-au redus

 Un alt studiu început în octombrie 2016 a fost oprit mai devreme din cauza efectelor secundare raportate de bărbaţi, inclusiv schimbări de dispoziţie şi depresie.

La rândul său, John Amory, un cercetător de la Universitatea de Medicină din Washington  încearcă să reînvie medicamentul care a demonstrat că are potenţial atunci când a fost testat pe deţinuţi.

Dar transformarea WIN 18.446 într-un contraceptiv a fost extrem de dificilă, fiind asemătată chiar cu descoperirea vieţii extraterestre sau valorificarea energiei din fuziunea nucleară.

"Când eram la liceu, m-am gândit că voi deveni fizician şi că voi lucra la dezvoltarea fuziunii", a declarat Amory pentru Bloomberg. "Apoi am început să lucrez la acest lucru şi acum mă întreb ce vom reşi să realizăm mai întâi: o fuziune funcţională sau o pilula anticoncepţională pentru bărbaţi?"

Când vine vorba de prevenirea sarcinii, femeile au o multitudine de opţiuni. Aceste opţiuni sunt departe de a fi perfecte - şi rămân inaccesibile pentru multe femei - dar cel puţin există.