Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat răspunde ministrului Finanţelor: Românii au câştigat de pe urma Pilonului II peste 1,5 mld. euro, doar din investiţiile fondurilor

Autor: Roxana Rosu 07.08.2017

Fondurile de pensii private obligatorii au primit în administrare, în cei nouă ani de activitate, contribuţii brute de 28,2 miliarde lei, diferenţa până la activele nete de 35,1 miliarde lei (7,7 miliarde euro), în sumă de 6,91 mld. lei (peste 1,51 mld. euro) reprezentând câştigul total obţinut din investiţii, net de toate comisioanele, exclusiv în beneficiul participanţilor români, au declarat astăzi reprezentanţii Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România, răspunzând declaraţiilor făcute anterior de ministrul Finanţelor Publice, Ionuţ Mişa.

Potrivit calculelor APAPR realizate pe baza informatiilor publice, in ultimele 12 luni pentru care exista date (iunie 2016 - iunie 2017), comisionul mediu perceput in cadrul Pilonului II a fost de 0,98% din activul net. In aceeasi perioada (iunie 2016 - iunie 2017), randamentul mediu net al tuturor fondurilor de pensii din Pilonul II a fost de 7,38%. In plus, peste 92% din investitiile Pilonului II sunt realizate in Romania. Astfel, banii de pensii private ai romanilor contribuie la cresterea economica si crearea de locuri de munca din tara.

”Acest nivel de eficienta se datoreaza si investitiilor importante facute de administratori in infrastructura sistemului si asigurarea respectarii celor mai ridicate standarde de securitate pentru economiile participantilor. In marea majoritate a cazurilor, aceste investitii nu au fost inca recuperate, dar administratorii au inteles inca de la inceput faptul ca sistemul de pensii private este conceput pe termen lung. Intarzierea recuperarii investitiilor initiale a venit si pe fondul abaterii de la calendarul initial de crestere a contributiei”

Ionuţ Mişa a declarat duminică seară că în conturile administratorilor de fonduri de pensii private - Pilonul II – intră comisioane de câteva sute de milioane de lei pe an merg, în loc să vină în pensiile românilor. „Există un principiu european, care spune să nu iei comisioane din ceea ce nu ai făcut. Or, administratorii de pensii - Pilonul II - iau acele comisioane de administrare de 2,5%, bani care se duc în conturile lor în loc să vină în pensiile românilor”, a spus Ionuţ Mişa, într-o emisiune la Antena 3.

”Cu alte cuvinte, românii au câştigat de pe urma Pilonului II sume totale de peste un miliard şi jumătate de euro, doar din investiţiile fondurilor, sume care se adaugă contribuţiilor deja virate în conturile lor personale”, se arată într-un comunicat al APAPR.

Membri APAPR amintesc de asemenea că nivelul contributiei ar fi trebuit sa ajunga la 6% din venitul brut al tuturor participantilor încă din 2016. În opinia lor, amanarile succesive de majorare a contributiei fata de calendarul initial au venit in detrimentul participantilor care ar fi avut in plus, in conturi, o suma de cel putin 4,2 miliarde lei daca nu ar fi existat „inghetarea” contributiilor in 2009, 2015 si 2016.

Din toate evaluările interne şi la nivelul Uniunii Europene (n.a. de ex. studiul european independent realizat de Federatia Asociatiilor Consumatorilor de Produse Financiare (Better Finance), nivelul costurilor administrarii Pilonului II în România se numara printre cele mai scazute din UE, in contextul celor mai bune performante financiare.

De asemenea, potrivit celui mai recent studiu al IOPS (Organizatia Internationala a Autoritatilor de Supraveghere a sistemelor de pensii private), Pilonul II din Romania are una dintre cele mai mici rate de comisionare la nivel global, in conditiile unui procent de 8,67% fata de o medie a sistemelor analizate de 11,51%, pe o durata de 20 de ani si, respectiv, de 12,29% fata de o medie de 16,14%, pe o durata de 30 ani. Acestea reprezinta ratele compuse de comisionare si confirma ca sistemul de pensii din Romania este printre cele mai ieftine pentru participanti dintre cele aproape 40 de piete analizate.

În luna iunie, după audierea de validare ca ministru, la Parlament, Ionuţ Mişa a afirmat că Pilonul II de pensii se va desfiinţa, după care a revenit şi a retractat declaraţia, spunând că a fost înţeleasă greşit