Salariile angajaţilor români au crescut cu 15% în ultimul an. În sănătate, creşterea a fost de 36%

Autor: Adelina Mihai 08.08.2017

♦Cele mai mici salarii medii din luna iunie au fost în industria hotelurilor şi a restaurantelor, cu o medie de 1.400 de lei net pe lună (Ă12% faţă de anul anterior).



Salariul mediu net a ajuns la valoarea de 2.380 de lei în luna iunie a acestui an, în creştere cu 14,5% faţă de perioada similară din 2016, arată datele Institutului Naţional de Statistică.

De cele mai mari creşteri salariale au beneficiat angajaţii din sănătate şi asistenţă socială, unde salariul mediu a ajuns la aproape 2.700 de lei net pe lună, în creştere cu 36% faţă de anul anterior.

„Vorbim despre cea mai mare creştere de venituri din sistemul public. Începând din 2018, salariile medicilor români vor recupera rapid diferenţele salariale în raport cu omologii lor din UE. Mai precis, vom reuşi să asigurăm un nivel de 70% din salariile încasate de medicii europeni. Astfel vom reuşi să ne păstrăm doctorii tineri, talentaţi şi personalul sanitar de care avem atâta nevoie aici, în ţară”, a spus Florian Bodog, ministrul sănătăţii, pe pagina sa de Facebook.

Pe locurile următoare în topul sectoarelor cu cele mai mari creşteri de salarii se află tot cele din sectorul bugetar, care au beneficiat de majorări efectuate prin hotărâri de guvern.

Astfel, salariile din sectorul spectacolelor şi culturii au crescut cu 34% (până la o medie de 2.100 de lei net), cele din administraţie publică şi apărare cu 25% (până la un nivel mediu de peste 3.600 de lei net), iar cele din învăţământ cu 21% (până la o medie de 2.345 de lei net).

La polul opus se află angajaţii din sectorul transporturilor pe apă, care au avut parte de o scădere cu aproape 15% a veniturilor salariale faţă de anii anteriori (până la 2.380 de lei net pe lună).

În ceea ce priveşte domeniile în care angajaţii au cele mai mari salarii medii, datele INS arată că şi în luna iunie a acestui an angajaţii din servicii IT şi-au consolidat poziţia de cel mai bine plătiţi din economie. Astfel, salariul mediu al programatorilor a ajuns la 5.853 de lei net în iunie, în creştere cu 10,5% faţă de anul anterior. Pe locul doi în topul sectoarelor cu cele mai mari salarii medii se afltă extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale (cu un salariu mediu de aproape 5.500 de lei, Ă15% faţă de anul anterior), urmat de industria grea (fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, cu o medie de 4.880 lei net pe lună, Ă14%).

Cele mai mici salarii medii din luna iunie au fost în industria hotelurilor şi a restaurantelor, cu o medie de 1.400 de lei net pe lună (Ă12% faţă de anul anterior), urmată de industria textilă (cu un salariu mediu de 1.490 de lei/lună, Ă9%) şi de prelucrarea lemnului (1.600 de lei net, Ă 13% faţă de iunie 2016).