Daniel Stenzler, expert contabil: O nouă povară fiscală - contul distinct de TVA

Ziarul Financiar 08.08.2017

      1. Cum va fi blocata iremediabil economia incepand din octombrie 2017 printr-o complicatie birocratica greu de gestionat?

Care este situatia actuala:

O parte din cash flow-ul companiilor include TVA-ul aferent facturilor incasate si respectiv platite, si/ sau dupa caz TVA-ul aferent incasarilor si platilor cu numerar (simplificand nu vorbesc de compensari, factoring, sau alte cazuri particulare). Acest TVA se centralizeaza la finalul perioadei fiscale prin decont de TVA, si poate conduce la TVA de plata la bugetul de stat sau in anumite cazuri (mai rare) la TVA de recuperat. Deci intreprinzatorul face incasari si plati, ruleaza prin conturi sau cash acest TVA in acelasi timp cu celelalte venituri si costuri, dar dupa finalul lunii sau al trimestrului are obligatia de a vira TVA-ul rezultat de plata la buget.

Ce se intentioneaza:

Sa se creeze un cash-flow suplimentar, in paralel cu cash-flowul de baza al companiilor, care sa contina doar TVA aferent facturilor incasate si respectiv platite. Mai mult decat atat, sa se depuna sau vireze in contul distinct si TVA-ul aferent incasarilor cash sau prin carduri. Din acest cont sa se plateasca lunar sau trimestrial TVA-ul catre buget.

Care este scopul? In mod clar reducerea evaziunii prin TVA-ul aferent unor facturi care in cele din urma nu mai ajunge la buget.

De ce scopul nu va fi atins? Fiindca efectele secundare vor depasi efectul de baza si multe companii vor aplica solutii variate si in unele cazuri chiar solutii extreme. Care sunt acestea? Le voi prezenta mai jos.

Care sunt avantajele pentru stat? Incasare mai facila a TVA

Care sunt avantajele pentru companii? In mod clar: nici un avantaj!

Care sunt dezavantajele pentru stat? Efecte secundare adverse.

Care sunt dezavantajele pentru companii? A se vedea la punctul 2.

  1. De ce toti pierdem din aplicarea contului distinct de TVA?

2.1. Dezavantaje pentru platitori de TVA:

  1. Dezavantaje imediate, vizibile de la bun inceput:
  1. In afara de dezavantajele mai sus mentionate, vor apare si altele vizibile in timp, probabil dupa primele 1-2-3 deconturi de TVA:

2.2. Dezavantaje pentru neplatitori de TVA (dezavantajele sunt mai putine, fiind legate in principal de modul de efectuare a platilor bancare):

2.3. Cum va fi afectata contabilitatea?

In primul rand, la ora actuala legea prevede perioada fiscala lunara sau trimestriala pentru platitori de TVA in functie de cifra de afaceri anuala. Totul este destul de clar, decontul (implicit socoteala) se face lunar sau chiar o data la trei luni. In viitor chiar daca perioada fiscala ramane lunara sau trimestriala, totusi va trebui ca socoteala sa fie facuta la sfarsitul zilei pentru companiile cu incasari cash sau prin card. Si banii sa fie depusi sau virati in conturile de TVA dupa maxim 3 zile. Ce inseamna asta?

  1. Angajat propriu care sa poata calcula TVA-ul zilnic (cand pleaca in concediu ce facem?)
  2. Asumarea de catre manageri a calculului TVA zilnic (in loc sa dezvolte afacerea, se va pierde timp pretios cu calculul TVA pentru cash si POS)
  3. Firma de contabilitate va procesa actele zilnic ceea ce va genera costuri suplimentare: acte trimise zilnic la firma de contabilitate (personal cu consum de combustibil sau prin mail cu consum de timp), cresterea preturilor pentru serviciile contabile (vor putea  fi alocati mai putini clienti per angajat dat fiind timpul suplimentar necesar evidentei zilnice, care in mod evident va depasi timpul care era alocat cand actele se lucrau in pachete mai mari, de regula la finele lunii)

2.4. Solutii extreme?

Nu recomand aceste solutii extreme, dar este posibil sa existe multi antreprenori care vor gasi diverse metode de optimizare si reducere a costurilor.

1 Inchiderea sau diminuarea afacerilor, cu atat mai mult cu cat propunerea actuala vine dupa mai multe modificari legislative nefavorabile pentru contribuabili, de exemplu taxarea suplimetarea a contractelor part-time.

2 Transferul afacerilor in alte state cu regim fiscal stabil si/ sau predictibil. 

3 Rularea banilor prin banci externe.

  1. Ce putem face?

Daca banii sunt sangele care iriga economia, atunci contul de TVA va scoate din circuit 19% din acest fluid... va reusi organismul (economia) sa supravietuiasca? Probabil ca da, dar cu costuri semnificative si in stare de boala cronica. Ce punem face ca sa ne aparam? Intrebarea persista, si se va acutiza dupa data de 01 octombrie 2017.