Economia germană are perspective bune în pofida scăderii exporturilor şi a producţiei industriale

Autor: Catalina Apostoiu 09.08.2017

Germania, cea mai mare economie europeană, va continua probabil să avan­seze într-un ritm robust în pofida unor date recente negative, spun eco­no­­miştii.

Încurajările vin după anunţarea scăderii exporturilor şi producţiei indus­triale. Excedentul comercial al Ger­­maniei a înregistrat o creştere u­şoară în iunie, deşi atât importurile, cât şi exporturile au scăzut. Anterior, minis­­terul german al economiei a ra­portat o diminuare cu 1,1% a pro­ducţiei industriale faţă de luna an­teri­oa­ră, prima evoluţie negativă a indicelui din decembrie.

Nu există însă motive de îngri­jorare, spun observatorii. „Nu credem că economia germană a ajuns brusc în vârf. Indicatorii de încredere arată solid şi sugerează continuarea redresării“, apreciază Carsten Brzeski, analist la ING, citat de Wall Street Journal.

„De asemenea, o creştere a investiţiilor după alegerile germane combinată cu o revenire treptată a investiţiilor private, observată deja în acest an, ar trebui să prelungească un ciclu de business deja matur al economiei germane în mare parte a anului 2018“, adaugă Brzeski.

Nemţii merg la vot pentru a alege un nou parlament pe 24 septembrie, iar blocul de centru-dreapta al cancelarului Angela Merkel este aşteptat să câştige, însă va trebui probabil să formeze o coaliţie cu cel puţin un alt partid.

Alegerile au loc într-o perioadă de creştere economică solidă şi şomaj foarte scăzut. Economia germană a avansat cu 0,6% în primul trimestru, iar unii economişti estimează un ritm şi mai accelerat în cel de-al doilea trimestru. Institutul german Ifo a anunţat recent că se aşteaptă ca economia germană să fi avansat cu 0,8% în trimestrul al doilea faţă de primul. Datele oficiale vor fi publicate săptă­mâna viitoare.

Potrivit datelor ajustate sezonier, exporturile germane au scăzut cu 2,8% în iunie faţă de mai. Acesta a fost pri­mul declin al exporturilor din acest an, după patru luni consecutive de creştere.

Importurile au scăzut, însă, într-un ritm mai accelerat de 4,5%. Excedentul comercial ajustat s-a situat la 21,2 miliarde de euro, peste cele 20,3 miliarde de euro înregistrate în luna anterioară. Cifra pe iunie s-a situat uşor sub estimarea de 21,4 miliarde de euro a economiştilor chestionaţi de WSJ săptămâna trecută.

Excedentul de cont curent a atins 23,6 miliarde de euro în iunie, după 16 miliarde de euro în mai. Economiştii aşteptaseră un nivel de 24,2 miliarde de euro.