Belgia susţine că autorităţile olandeze au descoperit ouă contaminate încă din noiembrie 2016

Autor: Mediafax 10.08.2017

Ministrul belgian al Agriculturii, Denis Ducarme, a declarat miercuri că autorităţile olandeze au descoperit încă din luna noiembrie a anului 2016 mai multe loturi de ouă contaminate cu un insecticid, dar nu au informat partenerii europeni, relatează site-ul agenţiei The Associated Press.

Ducarme a precizat că agenţia pentru siguranţă alimentară din Belgia are documente oficiale „care indică prezenţa substanţei Fipronil în ouă din Olanda încă de la sfârşitul lunii noiembrie a anului 2016“, dar „nu a existat nicio comunicare oficială din partea Olandei în legătură cu această situaţie“. Ministrul belgian al Agriculturii l-a contactat pe omologul său olandez pentru explicaţii, apoi a vorbit şi cu comisarul european pentru Agricultură, care „părea să aibă deja această informaţie“.

Denis Ducarme a mai precizat că verificările privind siguranţa alimentelor au fost amplificate după descoperirea ouălor contaminate în Belgia, luna trecută.

Totodată, ouăle controlate în Belgia conţineau niveluri foarte reduse de insecticid. Œn cazul unei companii, un al doilea test a depistat prezenţa insecticidului peste limita europeană permisă, iar această companie se află în carantină din 18 iulie.

În ultimele zile, milioane de ouă din mai multe ţări europene au fost retrase din magazine din cauza contaminării cu fipronil, un insecticid toxic a cărui utilizare este interzisă în producţia de alimente.

Germania, Olanda, Belgia, Marea Britanie şi Franţa au raportat că mai multe loturi de ouă din import care au fost contaminate cu insecticid.

Totodată, retaileri din Suedia şi Elveţia au intentat deja procese în acest caz.

Sursa contaminării a fost detectată la un furnizor de produse de curăţenie din Olanda. Fipronil este o substanţă folosită în mod frecvent în produsele veterinare pentru a combate puricii, căpuşele sau păduchii, însă este interzisă utilizarea în cazul animalelor destinate pentru consum.

 

Ieşirea Marii Britanii din UE va fi o calamitate, consideră fostul şef de cabinet al lui David Davis

Ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană va fi cea mai mare calamitate a ţării de după cel de-al Doilea Război Mondial, a declarat miercuri James Chapman, fostul şef de cabinet al ministrului britanic pentru Brexit, David Davis, relatează site-ul agenţiei Reuters.

James Chapman a făcut apel pentru crearea unei noi mişcări politice care să se opună părăsirii Blocului comunitar.

„Mă tem că este cea mai mare calamitate pentru ţara noastră de la cel de-al Doilea Război Mondial. A trecut timpul pentru ca sensibilii parlamentari din toate partidele să admită că Brexit este o catastrofă. Dacă este nevoie, trebuie să se unească într-un nou partid şi să schimbe această situaţie“, a spus Chapman, care a condus cabinetul ministerial pentru aproximativ un an, după referendumul din iunie 2016 privind ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

James Chapman a mai făcut parte din echipa ministrului britanic de Finanţe George Osborne şi a lucrat în campania acestuia pentru rămânerea în UE, înaintea referendumului.

Autoritatea premierului Theresa May, principalul susţinător al Brexit, a fost slăbită în urma recentelor alegeri anticipate, formaţiunea politică de centru-dreapta pierzând majoritatea pe care o avea în Camera Comunelor, dar a reuşit să se menţină la guvernare graţie unui acord cu un partid unionist nord-irlandez.

La finele lunii iulie, negociatori din partea Marii Britanii şi a Uniunii Europene s-au întâlnit la Bruxelles pentru o nouă rundă de discuţii privind Brexit. Ambele părţi s-au angajat să abordeze în profunzime subiectele esenţiale precum drepturile cetăţenilor UE din Marea Britanie, plăţile pe care Marea Britanie trebuie să le facă pentru a acoperi angajamentele bugetare în curs de desfăşurare şi rezolvarea problemelor privind Irlanda de Nord, odată ce o nouă frontieră terestră va separa ţara britanică de Irlanda, stat membru UE.