Băncile contraatacă la acuzaţiile ministrului de Finanţe şi ale premierului: Acuzaţiile pot afecta încrederea în sistemul bancar; pierderile se datorează crizei financiare globale. “Noi am sprijinit statul prin finanţarea datoriei publice în criză”

Autor: Cristina Bellu 11.08.2017

Băncile din România, prin Asociaţia Română a Băncilor (ARB) şi Consiliul Patronatelor Bancare din România (CPBR) au reacţionat vineri, pentru prima dată, faţă de acuzaţiile ministrului de Finanţe şi ale premierului, conform cărora unele instituţii de credit din România fie îşi externalizează profiturile, fie înregistrează pierderi în mod voit pentru a se sustrage plăţii impozitului pe profit, susţinând că vor discuţii constructive cu autorităţile şi că aceste acuzaţii afectează încrederea în sistemul bancar.

“ARB şi CPBR resping generalizarea acestor acuzaţii, considerând că în situaţia în care autorităţile au identificat sau vor identifica orice fel de abateri la unele instituţii de credit, acestea trebuie clarificate şi soluţionate individual, nu prin anatemizarea întregului sector bancar.”, spun bancherii.

Aceştia susţin că pierderile financiare raportate de către bănci se datorează crizei financiare.

“Pierderile financiare raportate de instituţiile de credit din România se datorează crizei financiare globale. Mai mult, amintim faptul că aceste pierderi raportate au avut drept consecinţă necesitatea suplimentării capitalului social, acestea reprezentând sume deloc neglijabile care au intrat în România. Pierderile băncilor au fost suportate exclusiv de catre acţionarii acestora, iar aportul de capital la nivelul sistemului bancar a fost de 3,5 miliarde de euro în perioada 2008-2016.”, se arată în documentul comun al celor două instituţii.

Bancherii mai spun că “la solicitarea autorităţilor, băncile europene relevante reprezentate şi în ţara noastră şi-au păstrat expunerea pe România prin binecunoscutul „acord de la Viena”, sprijinind Statul Român inclusiv prin finanţarea datoriei publice într-o perioadă în care finanţarea din piaţa externă se blocase.”

Premierul Mihai Tudose a comentat recent că unele instituţii bancare au dat dovadă de „o imaginaţie debordantă de a-şi extenaliza profiturile” şi le-a transmis că „a început cu vorba bună, să înţeleagă că perioada romantică a trecut”. Nemulţumirea lui Tudose este legată de faptul că, din calculele fiscale, reiese că băncile au profituri mici sau deloc, folosindu-se de deducerile pentru creanţele în străinate.