ING Bank a obţinut profit de 255 mil. lei şi a majorat cu 23% creditarea în S1, până la 20 mld. lei

Autor: Anelis Baciu 14.08.2017

Michal Szczurek, CEO al ING România: Clienţii noştri sunt cetăţeni care folosesc internet banking-ul şi e-commerce şi adoptă imediat noi produse digitale.



ING Bank, a şaptea bancă din piaţa locală după active, şi-a majorat portofoliul de credite cu 23% în ultimul an, până la 20 miliarde de lei (4,4 mld. euro), banca ajunând la o cotă de piaţă de 8,6% pe creditare la finalul lunii iunie. Rata de creştere a creditelor a ING este cea mai mare anunţată până acum. Spre comparaţie, bănci mari precum BCR, Banca Transilvania, BRD sau Raiffeisen au anunţat creşteri de maximum 5% an la an. Totodată, la nivelul întregului sistem bancar rata de creştere a creditelor a fost de 4,2%, potrivit BNR.

Creşterea creditelor acordate de ING nu a venit fără costuri, în condiţiile în care provizioanele aferente împrumuturilor au avansat într-un ritm mult mai accelerat, respectiv 45%.

„Costurile de risc au ajuns la 43 mil. lei, cu 45% mai mult faţă de iunie 2016, în primul rând datorită creşterii volumului de credite noi şi datorită evaluării periodice a portofoliului, pentru a asigura niveluri de pro­vi­zionare adecvate“, scrie în comunicatul ofi­cial transmis de bancă.

Creşterea nivelului de provizioane la nivelul creditelor noi poate avea două explicaţii: pe de o parte este posibil ca banca să le provizionat din motive prudenţiale, ori pe de altă parte, creditele noi acordate sunt riscante.

În ultima perioadă bancherii au afirmat că portofoliul nou de credite are o performanţă foarte bună, fiind mai puţin riscant.

Pe de altă parte, ING precizează că rata creditelor neperformante continuă să fie mult sub media pieţei şi se afla la un nivel de 3,8% la finalul primului semestru din acest an, fiind cu 0,8% mai mică faţă de luna iunie a anului trecut. La nivelul întregului sistem bancar rata de neperformanţă ajunge la aproape 10%.