Veniturile din exploatare ale Ropharma s-au redus în primul semestru cu 6%, dar profitul creşte cu 56%

Autor: Roxana Rosu 17.08.2017

Veniturile din exploatare ale Ropharma s-au redus în primul semestru al anului cu 6%, la 168 milioane lei, în timp ce profitul net al companiei a crescut cu 56%, la 2,6 milioane lei, în condiţiile în care vânzările în farmaciile proprii s-au majorat cu 9%, dar compania nu a mai avut încasări din programul naţional de hepatită.

Creşterea veniturilor pe segmentul principal de activitate, farmaciile, cu 9%, la 165 milioane lei, a fost realizată pe fondul îmbunătăţirii nivelului de serviciu, a creşterii realizate în volumul de unităţi fizice şi datorită îmbunătăţirii mixului de vânzări.

În primul semestru de anul trecut, societatea a înregistrat venituri în cadrul programului national de hepatită cronică în valoare de 9,72 milioane lei şi venituri în cadrul segmentului de distribuţie în valoare de 10,6 milioane lei cu afiliatul Ropharma Logistic (urmare a separării activităţii de distribuţie impusă de legiuitor), se arată în raportul financiar al companiei.

Produsele deficitare generate de exportul paralel intracomunitar continuă să determine pierderi în realizarea de venituri.

Societatea a înregistrat o scădere a celorlalte venituri cu 36%.

Conform datelor furnizate de către compania de cercetare de piaţă Cegedim şi citate de Ropharma, piaţa farmaceutică din România pe segmentul retail a înregistrat o creştere de 0,55% în S1, ajungând la valoarea de 5,8 miliarde lei. Pe categorii de produse, vânzările din programul naţional de hepatita au înregistrat o scădere cu 86% ajungând la valoarea de aproximativ 96 milioane lei, comparativ cu valoarea de 671 milioane lei in perioada similara a anului 2016.

Veniturile din exploatare in T2 2017 au fost de 83 milioane, in linie cu valoarea inregistrata in T2 2016. Marja comerciala a inregistrat o crestere cu 19%, la 17,6 milioane lei fata de valoarea de 14,7 milioane inregistrata in T1 2017

Acţionarul principal al Ropharma este Arrow Pharmaceuticals INC, cu 31% din capital, urmat de Add Pharmaceuticals Limited (17,6%), Rimia Investments Limited (14%), Fond de Pensii Privat Allianz (8,7%), Fond de Pensii Privat ING (4,4%), GOA Capital SA (4%). 

Potrivit informaţiilor din raportul pe 2016 al administratorilor, Mihai Miron, 56 de ani, preşedintele executiv al Ropharma, deţine ca persoană fizică un număr de 32,9 milioane de acţiuni la compania farmaceutică, adică 6,4%. Mihai Miron este unul dintre cei mai vechi antreprenori din piaţa farmaceutică, fiind fondatorul Europharm, companie pe care a vândut-o către GlaxoSmithKline. 

În urma evaluarii si analizei rezultatelor inregistrate in 2016 si in T1 2017, compania Coface a modificat istoricul riscului pentru societate, din “risc peste nivelul mediu” in categoria “risc scazut”.