Avertisment de la FMI: datoriile Chinei pot aduce o nouă criză economică la nivel global

Autor: Dragoş Dinu 17.08.2017
Un studiu realizat de Fondului Monetar Internaţional (FMI) arată că datoriile uriaşe făcute de China pot aduce o nouă criză financiară, doarece împrumuturile ajung la niveluri nesustenabile, potrivit Business Insider.

Fondul Monetar Internaţional a lansat un raport anual privind economia chineză, emiţând un advertisment în ceea ce priveşte rata crescută a datoriei globale la care a contribuit China.

„Perspectivele de creştere au fost revizuite, reflectând un impuls puternic şi un angajament faţă de obiectivele de creştere economică. Acest lucru vine cu un cost: creşterea continuă a datoriei publice şi private şi, prin urmare, creşterea riscurilor pe termen mediu”, a raportat FMI.

Creditele din sectorul non-financiar s-au dublat în ultimii cinci ani, iar ponderea creditelor a crescut la 230% anul trecut.

Traiectoria datoriei Chinei se arată periculoasă pentru economia globală, asta dacă privim la experienţa din trecut a altor ţări care au alimentat creşterea prin preluarea masivă de datorii.

”Experienţa internaţională sugerează o traiectorie periculoasă a împrumuturilor făcute de China, cu un risc crescut către căderea pieţei mondiale sau o încetinire accentuată a creşterii economice”,  a arătat raportul FMI.

O scală realizată pe datoriile făcute de China arată că împrumuturile dobândite de către chinezi au crescut PIB-ul ţării cu 5 trilioane de renminbi (650 mld. euro) în 2015-2016, fiind nevoie de aproape 20 de trilioane de renminbi (2,6 trilioane euro) pentru un împrumut nou.