Povestea omului care a schimbat complet imaginea unui continent: La 84 de ani refuză să se pensioneze

Autor: Andreea Marin 03.09.2017

Harry Triguboff, al doilea cel mai bogat om din Australia, a transformat complet piaţa rezidenţială de pe continentul înconjurat de Oceanele Indian şi Pacific, iar la 84 de ani refuză să iasă la pensie. Deşi a primit o ofertă de la un dezvoltator chinez de a vinde compania în schimbul unei sume fabuloase, el nu ia în considerare posibilitatea de a nu mai lucra, scrie Financial Times.

Harry Triguboff a construit peste 55.000 de apartamente în Australia, iar compania sa, Meriton, deţine cea mai înaltă clădire din Sydney, de 230 de metri. Acum construieşte încă 3.000 de apartamente pe o fostă fabrică de tutun, acesta fiind cel mai mare proiect al firmei sale, cu o investiţie de 2,3 miliarde de dolari (3 miliarde de dolari austrieci).

În luna martie autorităţile de reglementare a pieţei au prezentat noi măsuri care au drept scop încetinirea creşterii creditelor şi scăderea preţurilor caselor.

Părerea lui Harry Triguboff, care are o avere de 11,4 miliarde de dolari australieni, este că deciziile autorităţilor vor duce la prăbuşirea preţurilor.

Potrivit datelor guvernamentale, Sydney, cel mai mare oraş din Australia, are un deficit de 100.000 de locuinţe. Această carenţă există încă din 1963, de când Harry a înfiinţat compania Meriton şi nu a fost acoperită nici până acum.

Harry Triguboff atrage atenţia că o mare parte din bugetul administrativ este luat din piaţa de locuinţe. Acest lucru face din Sydney al doilea cel mai puţin accesibil oraş din lume, după Hong Kong.

Harry Triguboff s-a născut în China, după care s-a mutat în Sydney. A cumpărat un teren într-o suburbie şi a decis să-şi îndrepte atenţia către dezvoltarea imobiliară. De aici, succesul a fost garantat, din moment ce populaţia din Australia era în creştere datorită imigraţiei.

Afacerile încheiate în ultimii cinci ani de firma lui Triguboff cu companii chinezeşti au reprezentat jumătate din totalul vânzărilor Meriton.