Cea mai mare ”puşculiţă” din lume creşte cu 285 de milioane de dolari pe zi. Fondul Suveran al Norvegiei este o maşină de făcut bani, şi a ajuns la randamente record

Autor: Ştefan Stan 22.08.2017

Fondul suveran al Norvegiei, de 970 de milioane de dolari, a avut un randament de 2,6% în T2, urcând pentru al cincilea trimestru consecutiv, în condiţiile în care optimismul legat de peisajul economic global a impulsionat pieţele de capital, scrie Bloomberg.

Fondul a avut un profit de 202 miliarde de coroane, adică 26 de miliarde de dolari, potrivit unui anunţ al reprezentanţilor. Portofoliul de acţiuni al fondului a urcat cu 3,4%, pe partea de obligaţiuni a urcat cu 1,1%, în timp ce pe real estate creşterea a fost de 2,1%.

”Acţiunile fondului au performat în special bine până acum anul acesta”, a spus Trond Grande, director general adjunct al Norges Bank Investment Management. Fondul a avut un randament de 6,5% în primele şase luni ale anului, echivalentul a 499 miliarde de coroane, un record pentru acea perioadă.

El de asemenea a avertizat că trendul nu este obligatoriu să se păstreze constant. ”Nu ne putem aştepta la asemenea profituri pe viitor. Acest maxim record este datorat în mare parte faptului că fondul a devenit atât de mare”.  

Fondul Suveran al Norvegiei deţine 1,3% din acţiunile la nivel global. În cea mai mare parte, compania investeşte în companiile prezente în indicii bursieri principali, însă a început să îşi extindă operaţiunile şi către pieţele emergente. Recent, fondul a primit aprobare să îşi extindă portofoliul de acţiuni la 70% din deţinerile totale ale fondului, pentru a impulsiona câştigurile după ce Norvegia a început anul trecut să retragă bani din fond pentru prima oară în istorie.