”Gardienii” concurenţei din UE pun frână pe ultima sute de metri la cea mai mare tranzacţie din istoria Germaniei: mega-deal-ul de 66 de miliarde de dolari prin care Bayer preia Monsanto este pus din nou sub microscop de o anchetă a temutei Concurenţe

Autor: Ştefan Stan 22.08.2017

Uniunea Europeană a lansat marţi o anchetă în amănunt legată de achiziţia de 66 de miliarde de dolari a gigantului Monsanto de către Bayer, cea mai mare achiziţie făcută vreodată de o companie germană, care ar crea cea mai mare companie de seminţe şi pesticide din lume, scrie Financial Times.

Tranzacţia este ultima parte dintr-un trio de mega-deal-uri în sectorul agro-chimic anunţate din decembrie 2015, care au atras dezbateri şi critici puternice din partea reglementatorilor, politicienilor şi fermerilor, dar şi a grupurilor de consumatori.  

Margrethe Vestager, comisarul European pe competiţie, a spus că ”seminţele şi pesticidele sunt esenţiale pentru fermieri, şi în final pentru consumatori. Trebuie să ne asigurăm că există o competiţie eficientă, astfel ca fermierii să aibă acces la produsele inovative, la o calitate mai bună şi să poată cumpăra la preţuri competitive”. Ea a adăugat că de asemenea trebuie păstrat mediul prin care companiile pot inova şi investi în produse îmbunătăţite.

Bruxelles-ul a anunţat marţi că este îngrijorat că achiziţia făcută de Bayer va afecta competiţia pe piaţa pesticidelor, legumelor şi a seminţelor de recoltă, dar şi a celor modificate genetic. De asemenea ar putea fi afectate şi investiţiile în tehnologie digitală pentru agricultură, în special în condiţiile consolidărilor recente din industrie.

Achiziţia Bayer a Monsanto, care, alături de fuziunea de 130 de miliarde de dolari a Dow Chemical cu DuPont şi de achiziţia de 44 de miliarde de dolari a companiei elveţiene Syngenta de către ChemChina, ar urma să diminueze piaţa globală de la şase companii majore la numai patru.

Decizia blocului de a investiga mai în amănunt tranzacţia nu este o surpriză. Şeful Bayer, Werner Baumann, a spus analiştilor la sfârşitul lunii iulie că se aşteaptă la o analiză a Uniunii Europene, din cauza naturii complexe şi a mărimii tranzacţiei.

Autorităţile europene pentru competiţie au făcut de asemenea analize în amănunt asupra afacerilor Dow-Dupont şi ChemChina-Syngenta, desfăşurate în două faze de investigaţii, ambele anchete ducând la forţarea companiilor să vândă active semnificative pentru a obţine aprobarea.

Spre exemplu, tranzacţia Dow-Dupont a fost aprobată în martie, după ce compania a acceptat să vândă divizia de cercetare a Dupont, pentru a înlătura temerile că deal-ul va tăia investiţiile în cercetare şi inovaţie pentru chimicale de protective a recoltelor. Bruxelles-ul a dat undă verde tranzacţiei ChemChina-Syngenta, care a fost şi cea mai mare achiziţie chineză de peste granite, în aprilie, după ce compania chineză a fost obligată să vândă părţi din business-ul European pentru a mitiga îngrijorările pe problem de competiţie ale autorităţilor de reglementare din UE.