La cine sunt obligaţiunile externe vândute de Finanţe. Topul băncilor care tranzacţionează datoria externă a României

Autor: Claudia Medrega 23.08.2017

♦ Citi, UniCredit şi Raiffeisen sunt pe podium în topul dealerilor de obligaţiuni externe. Americanii de la JP Morgan au urcat spectaculos pe cinci.



Citigroup Global Markets, UniCre­­­dit şi Raiffeisen Bank In­ter­natio­nal Group s-au men­ţinut anul tre­cut pe podium în clasa­men­tul dea­lerilor pro­gra­mului de fi­nan­ţare externă pe termen mediu MTN (me­dium term notes), fiind urmate de Société Gé­né­­rale conform datelor de la Ministerul Finanţelor.

JP Morgan, care în 2013 venise cu anunţul-sur­­priză privind includerea titlurilor de stat în lei emi­se de statul român într-un indice al pieţe­lor emer­gente, a făcut în 2016 cel mai mare salt în top, de pe locul nouă până pe cinci. Erste Bank  - care controlează cea mai mare bancă de pe piaţa locală după active, BCR - ocupă locul şa­se în clasamentul dea­lerilor de obligaţiuni externe.

România a devenit în ultimii ani un client din ce în ce mai important pentru marile bănci de investiţii ajungând în poziţia de emitent constant, în special pe euro, ceea ce i-a permis să se împrumute pe termene din ce în ce mai lungi şi la randamente avantajoase.

Datoria externă totală a sectorului public şi privat a ajuns la jumătatea acestui an la 94,3 mld. euro, cu circa 2 mld. euro peste nivelul din 2016 şi în creştere cu 30% faţă de 2008, con­form datelor BNR. Iar datoria publică totală s-a triplat în 10 ani, ajungând la 75 mld. euro în 2016 şi 78 mld. euro în acest an, potrivit statisticilor Finanţelor.