Atacurile lui Donald Trump la adresa Amazon îşi au rădăcinile în cu totul altă parte: Jeff Bezos, fondatorul retailerului online, are tot ceea ce preşedintelui Americii îi lipseşte

Autor: Corina Zamfir 03.09.2017

Atacurile de săptămâna trecută prin care Donald Trump a acuzat compania de vânzări online Amazon că afectează activităţile grupurilor convenţionale de retail, pierzându-se astfel locuri de muncă, îşi au de fapt rădăcinile în cu totul altă parte. Iritarea lui Trump provine mai degrabă din simpla existenţă a lui Jeff Bezos, fondatorul şi directorul executiv al Amazon, scrie Virginia Postrel într-un editorial pentru Bloomberg.

Motivul pentru care preşedintele Americii îl atacă pe Bezos depăşeşte şi faptul că acesta deţine publicaţia Washington Post. La urma urmei, Trump atacă în mod regulat New York Times fără să menţioneze numelor celor care conduc publicaţia.

Imaginea pe care Trump şi-a creat-o de-a lungul timpului este aceea a bărbatului alfa, a celui care domină încăperea în care se află. Prin simplu fapt că îşi vede de afacerea lui, ignorându-l în cea mai mare parte pe Trump, conducătorul Amazon neagă această postură a preşedintelui.

Jeff Bezos este un om de afaceri mult mai admirat şi mai influent decât Trump şi, desigur, foarte bogat. (El nu trebuie să-şi ascundă înregistrările financiare pentru a păstra aspectul bogăţiei.)

Totuşi, Bezos este opusul lui Trump în aproape toate dimensiunile, începând chiar cu aspectul.

Liderul de la Casa Albă nu înţelege cum poate o persoană care nu este foarte înaltă să intimideze oamenii astfel încât aceştia să se supună. În lumea lui Trump, intimidarea, şi nu crearea de valoare, este tot ceea ce contează în afaceri.

Bezos are, de asemenea, un simţ al umorului şi un stil de a râde care poate să atrag atenţia oricui. Trumpul este total lipsit de umor.

Bezos vorbeşte clar şi are o disciplină uimitoare în a transmite mesaje. Trump: nu atât de mult.

Preşedintele SUA a crescut într-o familie bogată, s-a dus la şcoli private şi a avut acces la cele mai bune facultăţi. Bezos a crescut într-o familie de clasă mijlocie, a mers la şcolile publice şi a absolvit cu înalte onoruri, Phi Beta Kappa, în inginerie electrică şi informatică la Universitatea Princeton. Unul avea un tată bogat, iar celălalt are înţelepciune.

Apoi vine capitolul familie. Bezos este foarte aproape de familia lui. "Sunt o familie atât de normală, atât de legată, încât este aproape anormal", au declarant surse citate de Virginia Postrel.

"Cred că soţia mea este descurcăreaţă, inteligentă, deşteaptă şi frumoasă, dar am avut norocul să-i văd CV-ul înainte să o întâlnesc, aşa că ştiam exact ce spuneau rezultate SATs despre ea", a spus Bezos, punând în evidenţă portetul soţiei prin râsul său celebru.

Spre deosebire de aceasta, Trump îşi tratează familia şi, mai presus de toate, soţia, ca pe o simplă recuzită pentru glorificarea personală.