Andrei Rădulescu, senior economist Banca Transilvania: Inflaţia va creşte de 3 ori până în 2019

Autor: Roxana Rosu 23.08.2017

Inflaţia medie anuală, pe indicele armonizat UE, ar putea accelera de la 1,2% în acest an la 2,8% în 2018 şi 3% în 2019, potrivit scenariului propus de Banca Transilvania, actualizat prin încorporarea evoluţiilor din luna iulie şi a ştirilor privind reintroducerea accizei suplimentare la carburanţi de la 1 septembrie.

”Perspectiva accelerării inflaţiei pe termen scurt şi mediu şi acumularea de dezechilibre macroeconomice exprimă premise ca BNR să iniţieze ciclul monetar post-criză până la finele anului curent”, spune Andrei Rădulescu, senior economist BT.

Pe indicele armonizat UE, inflaţia a accelerat de la 0,7% an/an în iunie la 0,9% an/an în iulie. Astfel, în primele şapte luni ale anului curent preţurile de consum au crescut în medie cu 0,6% an/an. Inflaţia medie anuală s-a situat la 0,6% şi pe indicele armonizat al preţurilor de consum.

”Considerăm că evoluţia preţurilor de consum în perioada ianuarie-iulie a fost influenţată de factori precum: reducerea cotei generale de TVA (de la 20% la 19%) şi eliminarea accizei suplimentare la carburanţi de la 1 ianuarie; evoluţia consumului intern la un ritm peste potenţial; fluctuaţiile din pieţele de materii prime şi din piaţa valutară; evoluţia preţurilor la gaze naturale şi energie; eliminarea celor 102 taxe nefiscale în februarie; conformarea la prevederile Directivei Europene a Tutunului”, a mai spus Andrei Rădulescu.

Conform datelor publicate recent de Institutul Naţional de Statistică (INS), din perspectiva dinamicii an/an inflaţia a accelerat de la 0,85% în iunie la 1,42% în iulie – nivelul maxim din toamna anului 2014. Această evoluţie a fost determinată, în principal, de dinamica preţurilor la bunuri ne-alimentare: avans cu 1,67% an/an în iulie (cel mai ridicat nivel din decembrie 2015), după un ritm de 0,21% an/an în iunie.

Preţurile la bunuri alimentare au decelerat la 2,39% an/an în iulie (de la 2,83% an/an în iunie), lună în care tarifele la servicii au scăzut cu 0,78% an/an.