Firmele de asigurare nu mai trebuie să contribuie la Fondul de rezoluţie ca urmare a atingerii plafonului la începutul lunii august

Autor: Roxana Rosu 24.08.2017

Contribuţiile societăţilor de asigurare la Fondul de rezoluţie au atins pe 1 august plafonul de 50 milioane lei stabilit prin lege, iar Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis să sisteze plata acestor contribuţii ca o măsură de susţinere a pieţei asigurărilor.

Societăţile de asigurare contribuie la Fondul de rezoluţie, administrat de Fondul de Garantare a Asiguraţilor, cu o cotă de 0,4% din totalul primelor brute subscrise pentru asigurările generale şi cu o cotă de 0,25% din totalul primelor brute subscrise pentru asigurările de viaţă.

”Supravegherea prudenţială a activităţii societăţilor de asigurare se concentrează în prezent pe componenta proactivă si preventivă, pentru a evita apariţia unor dezechilibre în piaţa asigurărilor şi pentru a administra acele disfuncţionalităţi care ar putea conduce la modificări majore ale preţurilor poliţelor asigurărilor obligatorii”, spun reprezentanţii ASF.

Legea nr. 246/2015 privind redresarea şi rezoluţia asigurătorilor permite ASF să declanşeze din timp mecanisme de redresare în cazul în care constată, în timpul procesului de supraveghere, că o societate de asigurare se confruntă cu probleme financiare şi nu mai respectă prevederile legale în materie de capitalizare, astfel încât să fie evitat falimentul acesteia.

Fondul de Garantare a Asiguraţilor s-a constituit ca persoană juridică de drept public conform Legii nr. 213/2015. Fondul este o schemă de garantare în domeniul asigurărilor şi are drept scop protejarea creditorilor de asigurări de consecinţele insolvenţei unui asigurător.