VIDEO ZF Live. Cristian Logofătu, Bittnet Systems: Vrem să strângem 600.000 de euro de la bursă pentru achiziţia Gecad Net printr-o emisiune de obligaţiuni

Autor: Ştefan Stan 30.08.2017

Bittnet Systems (BNET), furnizor de servicii de training IT şi prima companie listată la bursa românească, va achiziţiona Gecad Net, o companie cu afaceri de circa 5 milioane de euro, într-o tranzacţie de 600.000 de euro, spune Cristian Logofătu, co-fondator şi acţionar al Bittnet, în cadrul emi­siunii de business ZF Live.

Compania de IT va emite astfel obligaţiuni la bursa de la Bucureşti pentru a doua oară în mai puţin de doi ani în vederea finanţării. Obligaţiunile vor avea o valoare nominală de 100 de lei şi o dobândă de 9%. Spre comparaţie, precedenta emisiune de obligaţiuni corporative a BNET a fost lansată în iulie 2016 şi din septembrie se tranzacţionează la BVB cu o valoare nominală de 1.000 de lei şi un cupon anual de 9% plătibil trimestrial.

„Anul trecut am plasat aproape un milion de euro către 40 de investitori. La momentul plasamentului, anul trecut, au fost 36 de persoane fizice şi 4 companii“, spune Cristian Logofătu, acţionar cu 29% al BNET, emitent listat la bursa românească în aprilie 2015.

Profitul net al companiei a crescut de 70 de ori, de la 200 de lei la 13.000 de lei, potrivit rezultatelor financiare semestriale raportate de Bittnet. Aproximativ 40% din venituri sunt din business-ul de training iar 60% din business-ul de integrare şi cloud.

Veniturile Gecad vin în cea mai mare parte din zona de infrastructură IT şi din licenţiere software, plus în zona de securitate. La finalul anului trecut Bittnet avea 13 angajaţi, însă colaborează cu mai mulţi freelanceri pentru a putea livra punctual proiecte sau cursuri.

„Pentru 2017 ne-am propus să depăşim cifră de afaceri de 5 milioane de euro şi să avem un profit spre 500.000 de euro. Rata de profita­bilitatea fost în jurul a 10%. Trebuie să avem în vedere mai multe aspecte: o serie de investiţii, credem că este un model bun să consolidăm finanţarea şi să facem un nou val de investiţii care să asigure o creştere.“

Cristian Logofătu explică motivul pentru care profitul este mai scăzut în primul semestru al anului, şi anume specificul de ciclicitate al afacerilor de IT. „În semestrul doi se întâmplă 60-65% din cifra de afaceri în general, iar 35-40% din aceasta este concentrată în T4. Ciclicitatea provine din natura clienţilor cărora ne adresăm, care sunt majoritatea companii gigant, care acţionează cu bugete anuale. Achizi­ţionează şi plătesc în T4.“

Co-fondatorul Bittnet spune că este în curs o nouă majorare pentru acţiunile companiei. „Am urmărit modele de succes de la noi de pe piaţa de capital, spre exemplu Banca Transilvania. Ei au făcut în mod constant capitalizarea profiturilor, câtă vreme sunt în creştere accelerată, şi majorări succesive cu aporturi noi, care să complementeze aceste capitalizări. Partea de majorare gratuită am reuşit să o înregistrăm deja, şi datorită schimbărilor făcute de Depozitarul Central.“

Gecad Net este deţinută de antreprenorul Radu Georgescu şi este specializată în furnizarea de soluţii IT. Odată cu achiziţia Gecad Net, Bittnet Systems îşi va completa portofoliul cu soluţia software Autocad şi antivirusul Kaspersky

Chiar şi după finalizara achiziţiei, brandul Gecad va rămâne la Radu Georgescu, fondatorul companiei.

„Din punct de vedere al entităţii legale ar trebui să rămână momentan o companie separată. Va trebui să consolidăm rezultatele financiare, pentru că trebuie să raportăm consolidat, după preluarea Gecad. După zona tehnică este mult mai importantă integrarea operaţiunilor. Dacă ne reuşeşte tranzacţia, punem echipele fizic împreună în acelaşi birou, să înţelegem fiecare mai bine produsele din portofoliul celorlalţi şi cum putem să adresăm şi să creştem valoarea pe client.“

 

Ce a mai declarat Cristian Logofătu la ZF Live:           

- Am venit cu planuri îndrăzneţe de creştere, dar am arătat în ultimii doi ani că putem să livrăm aceste promisiuni. înainte de listare, cât şi în continuare, compania se află într-o creştere accelerată, dată de contextul economic favorabil şi de modelul financiar şi operaţional pe care l-am urmărit. Amândouă liniile de business pe care le facem sunt de masă critică, e foarte uşor să fii profitabil dacă faci mult şi foarte greu dacă faci puţin. Am urmărit o creştere accelerată.

-  Noi ne uităm foarte mult la ce fac marile companii din afară. Dacă ne uităm atât în industria din IT, cât şi în alte industrii, de la bere la chemicals, se vede un trend evident, puternic şi accelerat de consolidare a pieţei. şi noi în România în piaţa de IT ar trebui să ne consolidăm. La un momentdat am descoperit că viziunea managementului şi a echipei de la Gecad corespunde cu viziunea noastră, şi că şi ei îşi doreau şi cred în conceptul de consolidare. Următorul test a fost să evaluăm dacă avem acelaşi sens în vederea unei strategii. Pe de-o parte împărăşim viziunea că trendurile tehnologice importante sunt cloud-ul şi securitatea informatică. Dacă ai spus cloud primul lucru, următorul gând care îţi vine este securitatea. Noi şi Gecad ne adresăm aceluiaşi timp de clienţi, clienţi privaţi în general, companii mari şi foarte mari.

- Dacă ne întoarcem la noiembrie-decembrie 2014, când am avut şedinţa de bord în care am decis să urmăm calea listării, IT-ul era asociat mereu cu scandal. Aveam negociată o investiţie de la investitori privaţi, în jur de 200.000 de euro, când ne-am întâlnit cu BVB şi ne-a prezentat proiectul AeRO. AM văzut că puteam atrage 150.000 de euro. Am avut o discuţie cu boardul şi am pus în balanţă, şi am ajuns la concluzia că ar fi mai relevantă listarea.

- După listare am devenit o destinaţie interesantă pentru angajaţi, tocmai prin mesajul de a fi diferit şi transparent.

- Clienţii care fac cele mai mari rulaje sunt companii care într-un fel sau altul revând serviciile noastre. Diverşi parteneri asamblează cunoştinţele noastre şi accesul la echipamente şi le vând către partenerii lor. Spre exemplu, companie de telecom care vând către retaileri posibilitatea de a avea continuu acces la wireless în magazine.

- Noi vrem să rămânem în continuare acţionari şi manageri, dacă nu primim cumva o ofertă de nerefuzat.